„Selle vaidluse tagajärjed on ikkagi ettearvamatud. Ma loodan, et riigikohus langetab mõistliku otsus ning ei ürita omeletist muna teha. Õiguskantsleril on see retsept olemas,“ rääkis Ligi tänasel valitsuse pressikonverentsil.

„Selle otsuse algatas riigikogu. Ma igati toetan seda otsust. See oli mõeldavatest, halbadest variantidest, üks vältimatu,“ jätkas ta.

Ligi on seisukohal, et majanduse elavdamise eelarve päästmise retsept erinevates riikides on pigem ikkagi tarbimismaksude tõstmine, kui see on hädavajalik, ning otseste maksude alandamine.

„Kui me oleksime teinud sama asja mõne muu maksuga, siis oleks pidanud näiteks üksikisiku tulumaksu tõstma kusagil 30 protsendile,“ jätkas ta.

„Kui tõesti läheb nii, et riigikohus arvab ka selle põhiseaduse vastaseks olema, siis hakkavad need valud uuesti. Selle valu elab üle ettevõtja,“ ütles Ligi.

„Riigikogu ja valitsus peavad hakkama uuesti reageerima aga kuna aega on vähem ning kahju sellest on nii suur, siis need uued sammud saavad olema ilmselt valusamad, lühema aja jooksul ning kahju kompenseerimiseks on vaja saada kokku suurem hulk raha,“ jätkas ta.

„See vaidlus on avalikele huvidele väga kahjulik. Kui kaebajad esindavad praegu paljude inimeste emotsioone, siis huve mitte mingil juhul,“ ütles Ligi.

„Õiguskantsleril on täiesti õigus, mõistlik etteteatamise tähtaeg on oluline õigusprintsiip, kuid see on suurema kahju ära hoidmiseks ja erakorralistes oludes tehtud otsus,“ lisas ta.

Õiguskantsler Indrek Teder jõudis tänaseks seisukohale, et juulis toimunud ootamatu käibemaksutõus on ebapiisava etteteatamisaja tõttu põhiseadusvastane.