„Mulle ei meeldinud see, mis Raplas toimus, ja seepärast võtsin ka ette nende otsuste tühistamise,” põhjendas Murdvee oma hagi. Täpset kirjeldust, mis on tema hinnangul üldkogu otsuste õigustühisuse alus, Murdvee en­ne hagi menetlusse võtmist avaldada ei soovinud. „Minu arust vajalikke protseduure ei jälgitud,” märkis ta ning lisas, et on kohtuskäigu ette võtnud „sõprade abiga”.

Seostab pettumusega

Üldkogul Strandbergi-vastaste uueks eestkõnelejaks tõusnud Tanel Tammet möönis eile, et teab hagist tänu Murdvee poolt erakonna siselisti saadetud kirjale. „Mina olin üldkoosoleku juhataja ja minu arust polnud seal mingeid rikkumisi,” märkis Tammet ning lisas, et seos­tab kohtusseminekut üldkogul vähe hääli saanute pettumusega. „Aga ma ei oska öelda, kes seda tegi,” lausus Tammet vastuseks küsimusele, kas tema hinnangul võib hagi taga olla erakonnas siseopositsiooni jäetud Marek Strandberg või tema toetajad.

Strandbergiga, kelle üldkogu Tammeti eestvõttel kahe nädala eest juhatusest peaaegu välja oleks puksinud, Murdvee enda kinnitusel seda sammu koordineerinud pole.

Ka Marek Strandberg lausus Päevalehele, et luges kohtuhagist erakonna listis, kuid tema isiklikult Murdvee plaanist teadlik polnud. „Aga erakonna sees on palju küsitud, mida edasi teha olukorras, kus paljud inimesed üldkoosolekuga rahul pole,” tunnistas Strandberg tema toetajate rahulolematust 21. novembril peetud üldkogul otsustatuga. Veel roheliste eestkõneleja ametit pidava Strandbergi sõnul on ta ise „paleepöördega” leppinud. Ta lisas, et olukord on isegi meeldiv, sest nii „saan tegeleda asjadega, mis on mulle vajalikud”.

Harju maakohtu esindaja ütles eile, et kohtunik pole veel hagi menetlusse võtmist otsustanud.

Valimised

Uus juht valitakse

8. detsembril

•• Roheliste värske juhatus, kus jäme ots on Tanel Tammeti ja Peeter Jalaka taha koondunute käes, koguneb uut esimest eestkõnelejat valima tõenäoliselt 8. detsembril.

•• Üldkogu, mille tühistamist Andres Murdvee taotleb, valis partei juhatuses jätkama Mikk Sarve, Ott Köstneri, Andrus Mäe­sepa, Riho Raassilla, Valdur Lahtvee, Marek Strandbergi ja Mart Jüssi. Juhatuse uued liik­med on Tanel Tammet, Peeter Jalakas, Dagmar Mattiisen, Airi Hallik-Konnula, Peep Tobreluts ja Elmer Joandi.