Pärast Lihula sambaskandaali puudutavate kriminaalasjade lõppemist jäi samba omaniku küsimus ainsaks lahtiseks otsaks möödunud aasta septembrikuisest intsidendist, mil valitsus otsustas võtta maha Lihulas asuva monumendi.

Keegi teine peale Ants Tederi omanikuküsimuses taotlust ei esitanud. “Oli vabariigi valitsuse korraldus, mis oli antud enne kivi eemaldamist, seal oli asutud seisukohale, et see asub maal ja on maa oluline osa, ühesõnaga on kinnisasi,” ütles Rajavere. Tema sõnul tunnistas kohus siiski, et tegu on vallasasjaga, ning see otsustati tagastada tellijale ja omanikule.

Lihula vallavanem Tiit Madisson kuulis kohtu otsusest ajakirjanikelt. “See on loogiline, et siin Eesti Vabariigis on mingisugunegi õigus,” kommenteeris ta otsust. “Röövitud vara tuleb omanikele tagastada.”

Kokreetseid plaane pole

Selle kohta, mis sambast edasi võiks saada, Madisson eile veel midagi öelda ei osanud.

Vabadusvõitlejate liitu kuuluva Gunnar Laeva sõnul ei jää ausammas kindlasti kuurinurka seisma. “See tuleb kuhugi üles panna, tuleb leida koht ja inimesed, kes on nõus sellega tegelema,” ütles ta. Praegu siiski veel mingeid konkreetseid plaane pole, seni oodati lihtsalt kohtuotsust.

“See sammas ei sisalda iseendast midagi halba, see on üsna neutraalne asi,” ütles Laev. “Ei ole mõtet tema ümber skandaali teha.”

Kohtu määrus samba tagastamise kohta hakkab kehtima pärast seda, kui võimalike protestide esitamise aeg saab läbi. Protestida saab kümne päeva jooksul pärast määruse väljakuulutamist.