Ühispöördumisega on liitunud haiglate, arstide, õdede, keskastme tervishoiutöötajate ja tervishoiutöötajate ametiühingute liit.

Haiglate liidu juhatuse esimees Urmas Sule ütles, et majanduse kasvuaastatel loodud reserv jaotamata tulemi näol tuleb majanduse jahtumise perioodil võtta kasutusse täiel määral ning ainult selline lähenemine päästaks arstiabi süsteemi kollapsist. "Maastrichti kriteeriumide täitmine headel aegadel konservatiivset joont hoidnud haigekassa arvelt laostaks nii meie tervishoiusüsteemi kui ka Eesti inimeste tervise," märkis ta.

Rahandusministeeriumi viimase majandusprognoosi alusel väheneb sotsiaalmaksust saadava ravikindlustuse osa laekumine järgisel aastal veel 560 miljonit krooni. Haigekassa näeb ette vähendada 2010. aastal eriarstiabi finantseerimist 280 miljonit krooni ehk neli protsenti. Haigekassa juhatuse ettepanek nõukogule langetada tervishoiuteenuste hindu kuus protsenti, vähendaks 2010. aastal haiglate lepingute rahalist mahtu 384 miljonit krooni, jättes ravijuhtude arvu samaks.

"Hinnakärpega samas proportsioonis kulude kärbet ei pea haiglad realistlikuks. Haiglatel tuleks selle rahastamiskärpe tulemusel vähendada jõuliselt personali, mis teadaolevalt viib kogu tervishoiussüsteemi võimekuse langusesse. Ravijuhtude vähendamine samas proportsioonis viiks aga plaanilise ravitöö täielikule seiskumisele ja avaldaks olulist negatiivset mõju rahvatervisele," lisas Urmas Sule.

Kui realiseerub tervishoiuteenuste hinnakärbe ning haiglad on sunnitud töötajaid koondama, siis on õdede liidu hinnangul väga tõenäoline ulatusliku välismaale töölesiirdujate laine tekkimine. Eesti õdede värbamisega tegelevad praegu aktiivselt eelkõige Soome, Norra ja Suurbritannia haiglad. Kui varasematel aastatel kasutati õdede leidmiseks töövahendusfirmade abi, siis praeguseks on olukord muutunud ja näiteks Soome haiglate ülemõed käivad isiklikult Eesti õdedega kohtumas ja nende töist taset hindamas, et siin sõlmida juba konkreetseid kokkuleppeid.

Haigekassa nõukogule esitatud ettepaneku realiseerimiseks on vajalik muuta haigekassa seadust ning lubada haigekassat kasutada jaotamata kasumit ilma piiranguteta.

Sel aastal on ainuüksi haigekassa eelarvet kärbitud enam kui miljardi krooni võrra.