Tervishoiuameti järelevalveosakonna juhataja Peeter Mardna pääseb täna tõenäoliselt vallandamisest, kuid noomituse, trahvi või madalamale palgale üleviimise peab ta oma otsekohese ja julge jutu pärast vastu võtma.

Eile hommikul andis tervishoiuameti juhataja Üllar Kaljumäe Mardnale üle distsiplinaarjuurdluse tulemused, millele ootab täna hommikuks Mardna vastust. Seejärel otsustab Kaljumäe, kuidas Mardnat karistada. Üheks võimalikuks karistuseks nimetas Kaljumäe teenistusest vabastamise, selgitades samas, et “halduse hea tava on inimesele öelda, milline on võimalik rangeim karistus”.  ”Distsiplinaarsüütegu on toime pandud, see on tõestatud,” kinnitas Kaljumäe.

Mardna ise toimunut kommenteerida ei soovinud. “Mul pole enam midagi vastata, olen oma seletused andnud,” lausus Mardna eile õhtul.

Mardna on tuntud kui julge ja otsekohene mees, kelle ütlemised Eesti meditsiinis toimuva kohta on olnud paljudele ametnikele pinnuks silmas. Olgu need siis mitme aasta tagused hoiatused mitte vähendada vastuvõttu arstiteaduskonda ning analüüs, mis sellisel juhul juhtub, kui ka viimase aja ütlemised psühhotroopsete ainete retseptikaubanduse teemal ning otsesed küsimused, miks midagi ette ei võeta. Mardnat peetakse ausaks ja julgeks ütlejaks, kes räägib probleemist, mitte ei oota pead liiva alla peites selle lahenemist.

Tervishoiuameti juhti vihastaski ETV 14. märtsi “Pealtnägija”, kus saatejuht Mihkel Kärmas intervjueeris Mardnat nn retseptikaubanduse teemal.

Ajakirjanik nägi liiga palju

Tegemist oli saatelõiguga, kus tõestati ja illustreeriti aastaid kestnud probleemi seoses erakliinikute ja FIE-dega, kes väljastavad välismaistele klientidele massiliselt retsepte, mille põhjendatus on meditsiiniliselt enam kui küsitav. Eesti Päevalehe andmetel visatakse selle eest mitmed arstid arstide liidust välja ja nende nimed avalikustatakse täna.

“Telesaate “Pealtnägija” salvestusest on võimalik tuvastada vähemalt neli juhtumit, kus Peeter Mardna on võimaldanud ajakirjaniku/operaatori juurdepääsu delikaatsetele isikuandmetele. Nendeks on kaks juhtumit, kus operaator filmib suures plaanis täidetud retsepti selliselt, et on nähtavad isiku nimi, isikukood, riik, diagnoosi kood, määratud ravim. Kolmas juhtum on see, kus Peeter Mardna näitab ajakirjanikule elektroonilise tervisekaardi väljatrükki. Neljas juhtum on see, kus ajakirjaniku ees laual on täidetud retseptiplangid,” kirjutab Kaljumäe distsiplinaarmenetluse järeldustes.

Saatejuht Mihkel Kärmase sõnul hoiatas Mardna võtterühma, et retseptid sisaldavad delikaatseid isikuandmeid ning neid avaldada ei tohi.

“Seda me ka ei teinud,” kinnitas Kärmas selgituses Kaljumäele. “Ekraanilt pole võimalik ühegi inimese delikaatseid isikuandmeid tuvastada,” lisas Kärmas.