Raadio Vaba Euroopa korrespondent Afganistanis märgib, et Peshawari ja Kabuli vahelisel teel, mis läbib kuulsa Haiberi mäekuru, on olukord muutunud nii ohtlikuks, et ka kogenud veokijuhid, keda on palganud ÜRO toiduabi programm, et ole enam valmis teele asuma. Eriti ohtlikuks on tunnistatud Jalalabadi ja Kabuli vaheline tee. Teelõigul on inimesi korduvalt röövitud ja nüüd ka tapetud. Osa teest kuulub Põhjaliidu kontrolli alla, teist osa valitseb Jalalabadis asuv pastunide grupp.

ÜRO toiduabi programm töötaja Issa Khan, kes on Haiberi mäekuru tollipunktis Torkhamis soodsamaid võimalusi oodanud juba nädala, märkis, et viimane kord, kuu aega tagasi, kui ta Kabulis käis, rööviti temalt raha kolmesaja dollari väärtuses. Oma ameti tõttu kaldub Kahn pooldama Talibani, kelle võimulolekul teedel röövimisi ja tapmisi ei toimunud.

Kuid ka teised Pakistani piiri ääres ja Haiberi mäekuru ümbruses elavad pashtunide suguharud pooldavad jätkuvalt Talibani ning on hirmul Põhjaliidu ees ja rahulolematu Burhanuddin Rabbani, Afganistani endise presidendi, kardetud võimuletuleku üle.

Pakistani piiri lähistel elavad pashtunid on huvitatud laiapõhjalise valitsuse moodustamisest. Torkhamis rahavahetajana tegutsev Rahimuillah märgib, et Afganistani poliitiline olukord peegeldub

ka raha kursis. Kui raadioteated uue laiabaasilise valitsuse loomiseks on head, tõuseb afgani kurss dollari vastu. Kui uudised kõnelevad aga Põhjaliidu võimuletulekust, langeb raha väärtus kohe. "Kui tulevad teated, et rahvusvahelise leppe sõlmimisele uue valitsuse moodustamisel ollakse lähedal, afgani väärtus tõuseb. Kui aga kuuleme, et huvi vaibub, nõrgeneb afgani. "

Saja tuhande afgani eest saab praegu kaks ja pool dollarit. Enne rünnakuid oli afgani kurss dollar viiskümmend.

Rahimullah sõnul ei pöördu Pakistanist ka veel keegi tagasi Afganistani. Seda tehakse ainult suure häda või perekonnas juhtunud õnnetuse korral. "Inimesed, kes on elanud Pakistanis mõnda aega, tulevad tagasi ainult siis, kui kodus on tekkinud mingi eriti tõsine kriisiolukord. Inimesed ei tunne, et aeg tagasipöördumiseks on käes."

ÜRO esindaja Eric Falt märkis, et toiduabi Afganistani viimise ja seal laialijagamise väljavaated on esialgu halvad. 48st Peshawarist teele saadetud veokist on jõudnud Jalalabadi, see on siis poolel teele Kabuli, vaid kuus.

Evi Evart