Järvet lisas, et Tallinna linnavalitsuse esitatud avalduses kahtlustati lisaks Pakostale ka endisi isamaliitlastest linnapäid Jüri Mõisa ja Tõnis Paltsu, kuid kontrollimisel ei leidnud ükski kahtlus kinnitust.

Mõjutas valimiste eel mainet. Liisa Pakosta ütles, et kuriteo toimepanemises kahtlustamine vahetult enne valimisi mõjus tema mainele halvasti ning kahtlustamise ajastus on poliitiliselt ärevusttekitav.

”Siseminister Ain Seppik ütles hiljuti Eesti Ekspressile antud intervjuus, et kriminaalasi on nii õudne, et sellega võib inimese maa alla tampida,” lausus Pakosta. ”Nüüd olen omal nahal tunda saanud, mida see maa alla tampimine tähendab.”

Pakosta lisas, et kriminaalasja on väga kerge algatada ja olenemata sellest, kas see lõpetatakse või viiakse lõpuni, jääb kahtlustatavale plekk ikkagi külge.

Sotsioloog Juhan Kivirähk ütles aga, et tema arvates võitis Pakosta alusetu süüdistusega populaarsust hoopis juurde ning tugevdas poliitikuna oma positsioone. Kivirähi sõnul saab Pakosta ülekohtuselt süüdistatud märtri oreooli.

”Poliitikule on enne valimisi tähtis, et temast räägitakse,” lausus Kivirähk. ‘‘Neile, kes teda toetavad, tuleb ta nüüd paremini meelde, ja need, kes vihkavad, ei anna talle nagunii hääli. Nii nagu sõimatakse Savisaart, aga tema poolehoidjad koonduvad hoopis üha enam tema ümber.”

Kesk- ja Reformierakonna juhitav linnavalitsus esitas aprillis politseile avalduse kriminaalasja algatamiseks, süüdistades Pakostat kahes linna raha raiskamise kuriteoepisoodis.

Ühe süüdistuse järgi kandis linn 1999. aastal Pakosta korraldusel konsultatsioonifirmale MU Consultants OÜ haridusjuhtimise ümberkorraldamise ajakava ja riskide hindamise analüüsi eest üle 27 140 krooni.

Süüdistati raha maksmises lepinguta. Linnavalitsuse väitel oli raha maksmine ebaseaduslik, kuna selleks polnud sõlmitud ettenähtud lepingut ja raamatupidamine kandis raha üle vaid Pakosta korraldusel.

Uurimine selgitas, et tegelikult oli leping siiski olemas, kuid linnakantseleist oli see uue linnavalitsuse ajal arusaamatutel põhjustel kaduma läinud.

Teise süüdistuse järgi raiskas Pakosta linna raha 2000. aastal, makstes samale firmale MU Consultants OÜ 96 760 krooni nelja analüüsi eest.

Nendeks olid haridusameti juhtkonna töö analüüs, ameti allüksuste töö vastavuse hindamine 2000. aasta kevadel välja töötatud printsiipide järgi, ameti sisekliima ja töötajate eesmärkide tajumise analüüs ning ameti pearaamatupidaja valik ja hindamine.