Asjaoludega tutvuma sõitnud Eesti Kunstnike Liidu haldusdirektor Andres Liiv peab toimunu põhjuseks halba ehituskvaliteeti ning ei leia mingit seost Vabadussõja võidusamba territooriumil toimuvate arheoloogiliste kaevamistega, teatas kaitseministeerium Päevaleht Online'ile.

"Kohale jõudes nägin, et toidu väljastamise ruumi otsaseina laest on 0,5 m laiuselt ja ca 4m pikkuselt betoonlagi osaliselt sisse varisenud. Põhjuseks - endine valgustušaht, mis aastakümnete eest on ebakvaliteetselt suletud, see tähendab ilma armatuurita ning ilmselt seguga, milles tsementi vaid nime poolest," selgitas Liiv.

Aastate jooksul on niiskus Liiva sõnul murendanud segu ning see langeski oma raskuse mõjul sisse. Seda väidet kinnitab Liiva kinnitusel asjaolu, et samas kohas on lagi alatasa niiske, suuremate vihmasadude puhul aga on esinenud tilkumisi.

"Seega - varingu põhjustas ainult aastate tagune ebakvaliteetne valgusšahti sulgemine," lisas ta.

Klubi kinni ei lähe

Kuku klubi projektijuht ja toitlustust pakkuva firma OÜ Kentmanni Pubi üks omanik Virve Sirgi märkis, et tegemist on vana majaga ning sellise varingu võib tegelikult põhjustada ükskõik mis vibratsioon.

Ta selgitas, et vundamendi ning müüri vahelt kukkus lagi eile õhtul kella 17 ajal alla. "See oli vana pragunenud ning väljastpoolt ära asfalteeritud keldriaken, mille juurest varing alguse sai," ütles Sirgi Päevaleht Online´ile.

Kaitseministeeriumi nõuniku Meeli Hundi sõnul pole Kuku klubi lae varingus kindlasti süüdi Vabadussõja mälestussamba ehitus. "Hetkel on Harjumäel tegemist lihtsalt tavaliste väljakaevamistega ja need ei saa mingil juhul sellist vibratsiooni tekitada, et kuskil kukuks lagi alla," ütles Hunt.

"Otsene samba ehitustegevus ju hetkel üldse puudub," märkis Hunt.

Sirgi lisas, et vähemalt oli tegemist õnneliku õnnetusega. "Keegi õnneks varingus viga ei saanud," ütles ta. Klubi ei kavatse ka varingu pärast oma uksi suletuks jätta. "Kuku klubi ei ole kinni ja kindlasti sellise asja pärast ta ka kinni ei jää," kinnitas Sirgi.

"Kõik on juba enam-vähem ära koristatud ja korras. Eluohtlik siin pole," lisas ta.