„Eesti Energia alustas 2008. aasta alguses meretuuleparkide programmi ja selle tulemusena loodame anda olulise panuse taastuvenergia osakaalu suurendamiseks Eesti elektritootmises,“ sõnas Eesti Energia programmijuht Eero Saava, teatas Sweco Projekt AS.

„Programmi raames arendatava Liivi lahe projektide tuulekliima ja lähedus kõrgepingevõrkudele teevad sellest sobiva meretuuleparkide asukoha. Projekteerijal on seejuures ülesandeks vaadelda mitut võimalikku ja erineva võimsusega asukohaalternatiivi,“ lisas Saava.

Aare Uusalu, Sweco Projekti juhatuse esimees: "Tuuleenergia tootmine on seoses saastetasude kasvu ja Euroopa Liidu kliimapaketiga väga päevakajaline teema, teatavasti tuulegeneraatorid kasvuhoonegaase ei eralda. Seetõttu on meile väljakutse tegeleda nii olulise keskkonnateemaga. Eestis paisatakse praegu 1 kWh elektrienergia tootmisel atmosfääri keskmiselt 1,18 kg süsinikdioksiidi, Poolas 0,96, Saksamaal 0,46 ning Euroopa Liidu keskmine on 0,34."

Eskiisprojekteerimise tulemusena peab olema määratud tuuleelektrijaamadega koormatava mereala pindala, elektrituulikute kavandatav vundamenditüüp, jaamade potentsiaalne võimsus, tuulikute arv ja gabariidid. Tulenevalt olulisest mõjust keskkonnale ja inimtegevusele tuleb eskiisprojekti staadiumis, enne keskkonnamõjude hindamise läbiviimist, saada eelhinnangud ministeeriumitelt ja ametitelt.

Eestis peagi vastuvõetav seadusemuudatuste pakett loob õiguslikud alused meretuuleparkide rajamiseks. Samuti käsitleb meretuuleparkide rajamise vajadust elektritootmiseks kasutatavate allikate mitmekesistamiseks majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi poolt väljatöötatav Eesti elektrimajanduse arengukava 2008-2018.

Teisipäeva hommikul jõudsid Euroopa Parlamendi läbirääkijad ja Euroopa Liidu eesistuja kokkuleppele taastuvenergia direktiivi osas, mis vajab veel Euroopa Liidu Nõukogu heakskiitu ja peab läbima ka Parlamendi hääletuse. Taastuvenergia direktiivi eelnõu kui üks osa Euroopa Komisjoni poolt 2008. aasta jaanuaris avaldatud nn. Kliimapaketist näeb ette tõsta aastaks 2020 kogu Euroopa Liidu tasemel taastuvenergia osakaal 20 protsendini energia lõpptarbimisest, Eestis peab see protsent olema koguni 25.

Sweco Projekt AS on Eesti suurim ehituslik-arhitektuurse, tehnoloogilise ja keskkonnakaitselise projekteerimise valdkonnas tegutsev firma, mis annab tööd 180 projekteerijale. Ettevõte kuulub Skandinaavia ja Ida-Euroopa suurimasse, 5500 töötajaga projekteerimiskontserni Sweco AB.

Koos Sweco Projektiga asuvad eskiisprojekte koostama OÜ Corson ja Eldeco Inseneribüroo OÜ.