“Muidugi polnud puuk otse haiglasse toodud lille peal, vaid oli sinna sattunud mõnelt metsast toodud materjalilt, näiteks samblalt, millega lillekimpe kaunistatakse,” ütles Kuressaare linnaarst Juri Zabellevitš Oma Saarele.

Nädal varem aset leidnud kurioosse juhtumi avalikustas Zabellevitš eelmisel neljapäeval Kuressaare linnavolikogu liikmetele esinedes, kus linnaarst illustreeris näitega statistikat, mille kohaselt on Saare maakond võrreldes teiste Eesti piirkondadega tõeline puugihaiguste paradiis.

Kui puukide edasikantavat entsefaliiti on Saaremaal aasta-aastalt tänu vaktsineerimisele üha vähem, siis puukborrelioosi haigestumises ületavad saarlased muud Eestit suhtarvudes üle kümne korra, rääkis Zabellevitš.

Nii on puukentsefaiiti põdenute arv vähenenud 30-st 2003. aastal mulluse 14-ni, kuid borrelioosihaigete arv kasvas sama ajaga Saaremaal 97-lt 559-ni.

Kui Eestis tervikuna oli eelmisel aastal iga 100 000 inimese kohta 106 borrelioosi haigestumist, siis Saaremaal oli sama arv 1320 ehk koguni üle tosina korra rohkem.
Juri Zabellevitš tunnistas, et kahtlustab Saaremaal hüpernumbrite taga hüperdiagnoosimist, mis tähendab, et iga borrelioosihaige puhul ei ole kindlasti tegemist värske puugihammustuse tagajärjega.