Koidu ja Videviku tänava nurgal Uue Maailma seltsimajas, mille ümber koondunud seltskond viib ellu oma ettekujutust põnevast ja turvalisest elukeskkonnast, läheb sel kevadel lahti kampaania vanade jalgrataste taaskasutamiseks ja rattakultuuri propageerimiseks.

Seltsimaja keldriruumidesse on aktivistid rajanud omapärase velokuuri, kuhu oodatakse annetustena vanu rattaid, et need siis uuele elule puhuda. Inimene võib oma katkised raudhobud ka lihtsalt kohale vedada ja kogenud meistrimehed parandavad need tema rõõmuks ära.

„Velokuur rajati tegelikult juba eelmisel aastal, kui korraldasime vanade rataste kogumiskampaania, kuid nüüd on kavas asjaga tõsisemalt tegelema hakata,” rääkis üks rattaparandaja Ando, kes on varemgi mehhaanikuna töötanud. „Rataste parandamine küll tasuta ei ole, sest juba uued vidinadki maksavad midagi, kuid kindlasti tehakse seda velokuuris tunduvalt soodsamalt kui näiteks rattapoodides.”

Kokku kogutud „kondiraputajaid” seisab kuuris silma järgi hinnates paarkümmend tükki, veloaktivisti Erko Valgu sõnul on remonditud rattad pidevas kasutuses. „Huvilistele saab kohapeal jagada ka rattaparanduseks vajalikke näpunäiteid,” jutustas ta. „Asja peamine idee on näidata, et rattavärk täitsa toimib. Me kogume ja parandame rattaid ning propageerime nendega liiklemist.”

Eesti rattarikkaks

Erko Valk märkis, et usub sellise teenuse vajaduse Eestis täiesti olemas olevat. „Tahame sel suvel linna ratastega üle ujutada,” teatas ta lõbusalt. Rattaparandaja Ando lisas, et praegu kõige suuremat rattabuumi peale pole tulnud. „Arvatavasti algab putitamine täie hooga siis, kui kevad käes ja ilmad soojaks ning kuivaks läinud,” lausus ta.

Uue Maailma seltsimajas tööd alustanud velokuur põimub tihedalt ka vast alanud kampaaniaga „Eesti rattarikkaks!”, mille peamine koordinaator on Eesti Roheline Liikumine.

Rohelise Liikumise juhatuse liige Mari Jüssi rääkis Päevalehele, et samasugune koht alustas hiljaaegu tööd ka Tartu taaskasutuskeskuses ja mõlemad on kampaania olulised osad.

Rohelised toetavad rattakultuuri

•• Eesti Rohelise Liikumise juhatuse liige Mari Jüssi jutustas Päevalehele, et kampaania „Eesti rattarikkaks!” on Eestis uudne, kuna varem on tehtud vaid üleskutseid ratastega liiklemiseks, kuid vastne algatus on konkreetsem.

•• „Kampaania peamine ees­­märk on kodanikualgatuse korras ratturite tingimusi linnaruumis paremaks muuta, sest ei saa jääda lootma ainult omavalitsuste või riigi abile,” selgitas Jüssi.

•• Algatuse raames katsutakse sel kevadel leida näiteid rattakultuuri soodustamiseks. „Üks võimalus on see, et tööandjad rajavad töökohtade juurde korralikud ja turvalised rattaparklad,” rääkis Jüssi. „Teine viis on näiteks see, et julgustada inimesi lühemaid teejuppe rattaga sõitma.”

•• Jüssi tõi eeskujuks põhjamaad, kus ratastega liiklevad pidevalt sajad tuhanded või isegi miljonid inimesed. „Ma ei näe mingit põhjust, miks rattakasutajate arv ka Eestis praegusest suurem ei võiks olla,” ütles ta.