Tallinna linnavalitsus on teinud elamumajandusametile ja linnaosadele ülesandeks vähendada 1. aprilliks linna elamute üürivõlgnevust 10 protsenti.

Abilinnapea Eha Võrgu sõnul peavad inimesed mõistma, et eluruumide kasutamise eest peab tasuma ja sellega ei tohi viivitada. „Loomulikult tuleb iga üürivõlglase juhtumit käsitleda individuaalselt,” ütles Võrk.

Linnavalitsus juhtis jaanuari lõpus elamumajandusameti tähelepanu ka üürivõlglaste hulga vähendamiseks tehtud ebapiisavale tööle. Elamumajandusameti teatel on võlgnike arv tegelikkuses umbes saja võrra vähenenud, sest 2007. aasta lõpus oli võlglasi 683, mullu detsembris aga 579. Samal ajal suurenes elamumajandusametile võlgnetav üürisumma koguni 632 000 krooni võrra, jõudes enam kui kolme ja poole miljoni kroonini.

Intensiivne nõustamine

„Kavatseme hakata üürivõlglastega intensiivsemalt tegelema,” selgitas elamuosakonna juhataja Priit Pärtelpoeg ja lisas, et kohe pärast võla tekkimist hakkab võlgnikku külastama võlanõustaja. „Aprilliks katsume võlgnevusi 10 protsendi võrra vähendada lühiajaliste võlgnevuste tõ­husama likvideerimisega.”

Linnaosades ollakse linnavalitsuse plaani realistlikkusest erineval arvamusel. Nõmme linna­osavanem Rainer Vakra ütles, et kuna neil on võlgu vaid 21 000 krooni, siis loodetakse võlgnevusi vähendada 20 protsenti.

Lasnamäe linnaosavanem Kalle Klandorf teatas, et neil alustas tööd võlanõus­taja. „Usun, et 10-protsendilist võlgade vähenemist on täiesti võimalik saavutada,” oli ta optimistlik.

Mustamäe linnaosavanema Kalle Mihkelsi jutust jäid kõlama, et täiesti kindel ta võlgnevuste vähendamises pole.

Võlglaste arv on aastatega vähenenud

1679 inimesel üürivõlg kokku 7,17 miljonit krooni

•• Eelmise aasta lõpu seisuga oli üürnike kohta esitatud nõuete kogusumma 7,17 miljonit krooni, millest 5 miljonit krooni moodustasid pikaajalised üürivõlad. Samal ajal oli Tallinnas üürile antud kokku 4368 elamispinda, aastaga kasvas üürileantud elamispindade arv 764 võrra.

•• Võrreldes aastataguse seisuga on nõuete kogusumma pisut suurenenud, kuid pikaajaliste üürivõlgade summa seevastu pisut vähenenud. Võlglaste arve võrreldes selgub, et vähemaks on jäänud nii lühiajalisi kui ka pikaajalisi võlglasi. 2007. aasta lõpul olid vastavad arvud 1679 ja 406 ning 2008. aasta lõpul 1622 ja 367, seega on võlglaste arv vähenenud vastavalt 3% ja 6%.

•• Viimase kolme kuuga on elamumajandusamet üürivõlgade sissenõudmiseks esitanud kohtusse või üürikomisjoni 46 avaldust või hagi, Põhja-Tallinn 48 avaldust/hagi ja Lasna­mäe üheksa hagi/avaldust.