Veebruaris koos olnud komisjon leidis, et parem oleks ala hoonestada ühesektsioonilise, ruudukujulise põhiplaaniga korterelamuga, mis oleks pigem kõrgem – 7 korrusega, aga saledam. Komisjon põhjendas otsust sellega, et kõrgem maja kujuneks arhitektuurseks aktsendiks ja hoone põhiplaani vähendamine suurendaks õueala ja hoone kaugust naaberhoonetest ning parandaks valgustingimusi. Lisaks säiliks ka kaskede grupp kinnistu lääneküljel, mis praeguse lahenduse kohaselt tuleks maha võtta ja uued puud asemele istutada.

Linnaplaneerijad nentisid oma selgitustes linnavalitsusele, et komisjoni arvamusega mittearvestamine tähendab linnaehituslikult vähem sobiva planeeringulahenduse vastuvõtmist.

Hea asukoht

Ühe hektari suurusele, nõukogudeaegsete paneelelamute vahel asuvale rohealale plaanib maja ehitada AS Harju Ehitus, hoone võib hõlmata krundist kolmandiku. Koht on väga hea, sest asub Männipargi ja Harku metsa lähedal. Krundi põhjaküljele jääb Mustamäe gümnaasiumi ala, lähedal on ka teenindusasutused ja ühissõidukipeatused.

Planeeringu menetlemise ajal Mustamäe linnaosa arendusnõunikuna töötanud Aarne Rentik ütles, et tegu on ühega vähestest uusehitisele sobivatest kohtadest Mustamäel. “Koht on pärl. Mustamäe on suhteliselt täis ehitatud, suuremahulist uute ehitiste tulekut pole ette näha,” ütles Rentik.

Harju Ehituse juhatuse esimehe Aare Neudorfi sõnul on uus maja projekteeritud olemasolevast miljööst lähtuvalt ega tule kuidagi eriskummaline ega sobimatu. Mustamäe halduskogu nõudis arendajalt, et see projekteeriks kõnnitee Mustamäe gümnaasiumi juurest kuni Keskuse tänavani, arendaja seda ka tegi. Mustamäel terava parkimisprobleemi on planeeringu koostanud K-Projekt lahendanud kuue kohaga 1. korrusel ja 52 kohaga õuealal.

Linnal pole alust teist maja nõuda

Aare Neudorf, Harju Ehituse juhatuse esimees

Kui täna keegi ütleb, et ehitage teine maja, siis tegelikult alus selleks puudub.

Kui pabereid vaadata, siis on meil linnavalitsuse korraldus, mille järgi on seatud hoonestusõigus viiekorruselise maja ehitamiseks ja krundi täisehitamise piiriks 35 protsenti. Selle alusel on linnaplaneerimis amet ehk tollane säästva arengu ja planeerimise amet välja andnud ehitusõiguse.

Kui linnavalitsus tahab nüüd oma otsust muuta ja leiab, et sinna tuleb hoopis teistsugune maja ehitada, tuleb sõlmida uus notariaalne leping ja seada uus hoonestusõigus. Meile tuleks kompenseerida ka tehtud kulud, sest oleme ju käitunud linna antud lähteülesande kohaselt ja oleme jõudnud seisu, kus võiks hommepäev ehitama asuda.

Praegu püüab amet keskelt pihta hakata ja jätta esimene ots tegemata.