Esialgu oli Harjuoru tennisekompleks spordiselts Kalevi omand. “Kuna aga Kalev kuulus kunagi Eesti Ametühingute Keskliitu (EAKL), siis tekkis nende vahel pikk vaidlus Kalevi varade kuuluvuse üle,” seletas Kalevi peasekretär Rein-Vello Ojavere. Kompromiss oli 2000. aastal varade jagamine, mis tegi mõlemast osapoolest Harjuoru kompleksi omaniku.

Ojavere sõnul oli linn maa-ala ostmisest huvitatud nii linnapea Jüri Mõisa kui ka Tõnis Paltsu ajal. Linn, kes vajas seda maad Vabaduse väljaku detail-planeeringu lõpetamiseks, tegi Kalevile ettepaneku osta kompleks turuhinna ehk 20 miljoni krooni eest. “Kuna aga mõlemad linnapead olid võimul lühikest aega, siis ei jõutud seda tehingut lõpuni viia ning praegune linnapea ei olnud sellest enam huvitatud,” ütles Ojavere.

Segane tehing

Kalev, teades, et tenniseväljakud tema omandusse ei jää, sinna enam hooldusraha ei paigutanud. Kuna aga linnaga tehingut ei tulnud ja ka muid pakkumisi ei laekunud, otsustas EAKL-i nõukogu Kalevi initsiatiivil veebruaris maa-ala ostu eesõiguse ning seal asuvad hoone ja tribüünid avaliku pakkumiseta maha müüa.

21 miljoni krooniga ostis selle ära riiulifirma OÜ Arlanda Invest. Juba enne vara ülemineku notariaalselt kinnitamist müüs Arlanda Invest hoone 31. mail väidetavalt 27,6 miljoniga Abram Beinensoni firmale Baltskan Kinnisvarapartnerid, kes müüs selle 16. juunil omakorda Beinensonile ja Anatoli Kanajevile kuuluvale firmale Varamaa.

Kuigi Beinenson on kinnitanud, et tema soovib ajada vaid maa-aluse parkla äri ning jätaks maapealse osa linna käsutusse, seab selline olukord niigi venima jäänud Vabaduse väljaku detailplaneeringu teostamise kahtluse alla.

Rein Lang: tehing on kehtetu

•• Endine Tallinna abilinnapea Rein Lang ei leia mingit põhjust, miks peaks Kalev tunnistama ametiühingute keskliidu omandiõigust Kaarli puiestee tenniseväljakutele.

•• Tema sõnul ei olnud 2000. aastal EAKL-i esimehe Kadi Pärnitsa ja ESS Kalevi esimehe Mart Siimanni vahel sõlmitud varajagamise dokument notariaalselt kinnitatud, mistõttu ametiühingud ei saa Harjuoru omanikud olla.

•• Tallinna linnavalitsus esitas tema ametiajal hooneregistrile palve mitte väljastada platsil asuva hoone kohta õiendit, et enne asja lahenemist varaga tehingut ei saaks teha.

•• Kalevile esitati ultimaatum vara linnale müüa ning saadud raha spordiobjektide renoveerimiseks ja parendamiseks kasutada.

•• ”Linn oli juba Kaleviga tenniseväljakute üleandmise asjas kokkuleppele jõudmas ja oli olemas ka kava, kuidas ametiühingud sellest protsessist välja puksida, kuid siiski jäi see tehing tegemata,” lausus Lang.