Hiljaaegu võttis linnavalitsus käsile korteriüüri maksmisega jänni jäänud linnakodanikud, tehes elamumajandusametile ning linnaosadele ülesandeks eluruumide üürivõlgnevusi 1. aprilliks kümne protsendi võrra vähendada.
Nüüd on järg jõudnud äripindade rentijateni, kuna täna toimub abilinnapea Eha Võrgu ning linnaosade juhtide vahel kohtumine, kus arutatakse, mil moel parandada suhteid linna ja rentnike vahel ning kuidas likvideerida ettevõtjate üürivõlgnevused.
„Kohtumise eesmärgiks on saada pilt rentnike suhetest linnaga majandussurutise valguses,” selgitas Võrk. Linnavalitsuse kõneisik Toomas Pirn lisas, et praeguses majandussituatsioonis võib rentnikel maksmisega raskusi tekkida. Samuti on karta, et linnaga sõlmitud rendilepinguid võidakse hakata üles ütlema.
„Nõupidamisel katsume saada selgust, kui suured probleemid äripindade rentnikel on tekkinud, ja mis tuleks ette võtta, et lepinguid linnaga ei lõpetataks.”
Pirn ütles, et rentnike hoidmiseks on mitmeid võimalusi.
„Nende lepingute puhul, mis igal aastal üle vaadatakse, et tarbijahinnaindeksist sõltuvalt hinda tõsta, võib kompromissi teha ning rendihinna samaks jätta,” tõi ta näite.
„Samuti võib suhtuda leebemalt sellesse, kui rentnikel tekivad makseraskused, ent peab silmas pidama, et lõppeesmärgiks on võlgnevuste tasumine.”
Pirni sõnul võib linna peal jalutades selgesti näha, kuidas äripinnad viimasel ajal pidevalt tühjenevad. „Selge on ka see, et praeguses majandussituatsioonis pole juba tühjaks jäänud pinnale uut rentnikku kerge leida,” tõdes Pirn.
Äripindade rentnike olukord erineb linnaositi sõltuvalt piirkonna omapärast nagu öö ja päev. Kristiinel on näiteks võimalik hiilata võlgnevuste nullseisuga.
„Meil on enamik äriruumidest üürile antud sotsiaalfunktsiooniga,” tõi piirkonna vanem Mihhail Korb olukorda selgust, kinnitades, et maksedistsipliin on piirkonnas üldjuhul hea.
Põhja-Tallinna linnale on äripindade rentnikud seevastu praegu võlgu ligi 270 000 krooni.
„Meil on äriruumide rentimisega mitmeid probleeme,” nentis linnaosa vanema asetäitja Jüri Jõgeva. „Esimene mure on see, et meie äripinnad on väga halvas seisukorras, kuna asuvad üldjuhul Vene sõjaväe ehitatud hoonetes, mis on praegu juba lagunemisjärku jõudnud. Sellistele ruumidele on väga raske üürnikke leida.”
Jõgeva möönis ka seda, et üleüldine majandussurutis on võlgnikke arvu suurendanud. „Muidugi tahame, et olukord oleks parem, sest äriruumide rentimine on üks linnaosa olulisematest tuluallikatest,” sõnas mees.

Rentijad linnale võlgu ligi miljon krooni

Kesklinn: äriruumide võlgnevus 291 228 krooni; võlgnike arv 21; lepingu lõpetajad 2-3
Põhja-Tallinn: äriruumide võlgnevus 268 258 krooni; võlgnike arv 10; lepingute lõpetajad 3
Haabersti: äriruumide võlgnevus 140 000 krooni; võlgnike arv 12; lepingute lõpetajad 3
Pirita: äriruumide võlgnevus 140 000 krooni; võlgnike arv 5; lepingute lõpetajad 0
Mustamäe: äriruumide võlgnevus 40 278 krooni; võlgnike arv 3; lepingute lõpetajad 1
Nõmme: äriruumide võlgnevus 33 888 krooni; võlgnike arv 3; lepingute lõpetajad 0
Lasnamäe: äriruumide võlgnevus 0 krooni; võlgnike arv 0; lepingute lõpetajad 0
Kristiine: äriruumide võlgnevus 0 krooni; võlgnike arv 0; lepingute lõpetajad 0
Kokku võlgu 913 652 krooni.