Kinnistu tulevik lahtine

Säästva arengu ja planeerimise ameti (SAPA) ettekirjutuse kohaselt peab Pro Kapital maksma 9000 krooni trahvi, kui varemed tähtajaks kadunud ei ole.

Lauritsa sõnul läheb ainuüksi ehitajal vajalike paberite kordaajamiseks kõige optimistlikumalt vaadates aega järgmise nädala lõpuni. Lammutamine võtaks aga vähemalt kolm-neli kuud.

“Meie plaanid on isegi suuremad kui linna ettekirjutuses nõutakse, aga me ei saa seda teha kampaania korras. Tahame lammutada kogu kompleksi,” lausus Laurits. Läbirääkimised lammutusfirmadega on Lauritsa sõnul juba käimas.

“Vajame ajapikendust, et mitte seada ohtu kinnistuga külgnevaid alasid,” ütles Laurits.

Majad jäid rääma

Mis Pro Kapital kinnistuga tulevikus ette võtab, on esialgu lahtine, projektidest on Lauritsa sõnul veel ennatlik rääkida.

Kas sinna ikka tuleb hüpermarket, nagu Pro Kapital mõni aasta tagasi lubas, Laurits kommenteerida ei soovinud.

SAPA ehitusjärelevalve teenistuse direktor Rain Seier sõnas, et Pro Kapital saab tähtajaks maja lammutatud küll.

“Ega kellelegi meeldi, kui neid pitsitatakse, aga endal on varemed piiramata ja aknad kinni katmata. Linnapildi risustamisest linna ühe peavärava ääres ei tasu rääkidagi,” pahandas Seier.

SAPA lubas asja advokaatidega arutada ning leida veelgi viise tähtaegadest mitte kinnipidava kinnisvaraomaniku mõjutamiseks. “Kui linna nõudeid ei täideta, peame tegema uue ettekirjutuse. Eks hakkame neile pinda käima, trahvima ja sanktsioneerima,” lubas SAPA juhataja Ike Volkov.

Lagunevad majad rikuvad linna

Volkovi sõnul soovib linn algatada ristisõja kinnisvaraomanike vastu, kes oma varaga hooletult ümber käivad.

“Tegelikult ei peaks SAPA selliste asjadega tegelema, kuid meie soov on näidata üles initsiatiivi. Mind tohutult häirib see, kui ma sõidan mööda Tondi kasarmutest, samuti häirib mind Sheratoni auk Kalamajas, Harjuoru tenniseväljakute roheline aed selle taga lagunevate peldikutega, Sossi mäel tselluloosi tehase varemed, ümberkukkuv Rotermanni kvartal, räämas bussipeatused üle linna ja muu hulgas ka Harju tänava märtsipommitamise varemete roostes ja katkine traataed,” kurjustas Volkov.

Lisaks Ülemiste tee 5 kinnistule said SAPA-lt nõude oma vara korda teha ka Kaarli puiestee 2 asuvate tenniseväljakute omanikud, Eesti ametiühingute keskliit ja MTÜ spordiselts Kalev.