Linnajuhid kutsuvad rahvast 16. aprillist 16. maini koduümbrust kasima

Aprilli keskel algaval heakorrakuul peab Tallinn talvesodist puhtaks saama ning eeskuju näitamiseks võtavad luua ja labida pihku ka linnajuhid. Kesklinna valitsuses oli õuekraamimise laupäevaku kava ja prügivedu tehatahtmise õhinaga paika pandud veel enne, kui prahiteema linnavalitsuses põhjalikult jutuks tuli. ”Ei taha lihtsalt parki riisuda, teeme korda mõne probleemse koha,” ütles kesklinna vanema abi Tiina Õunapuu.

Õunapuu sõnul on linnaosavalitsuses ühe võimaliku klanimiskohana kõneldud ohvitseride suveaiast Rannavärava mäel, kus hiljuti kuursaal maha põles. Samuti vajab korrastamist Mõigu-äärne mets, kuid seda paika peab kesklinna valitsus inimeste kohalemeelitamiseks liiga kaugeks.

Kauni aia võistlus

Heaks tavaks saanud kauni aia võistlusega puhastatakse kevade auks ära Nõmme linnaosa. Kohaliku linnamajanduse osakonna juhataja Maret Järve sõnul uuritakse tänavu eraldi nii eramute, korrusmajade kui ka asutuste aedade puhtust. ”Tublimatele on ette nähtud rahalised preemiad. Koledad aiad paneme linnaosa südames mõnele seinale fotodena välja,” lausus Järv.

Järv märkis, et Nõmme linnaosa aitavad aasta-aastalt puhtamaks saada ka needsamad näpuganäitamised. ”Kui naaber ütleb, et sinu aed on ikka kole, siis see mõjub küll,” ütles Järv, kelle sõnul on juba aastaid linnaosa kauni aia näiteks olnud ühe hoolsa perenaise koduaed Aate tänaval.

Kevadise suurpuhastuse heaks ajastamiseks saadavad linnaosade valitsused majaomanikele teatisi ja tõotavad eeskuju näitamiseks ka ise luua ning labida kätte võtta.

”Elamute ümbrus peab puhtaks saama. Meie oma pere ja majarahvaga puhastasime õue aastaid, aga niipea kui tuli peremees, see muutus,” kirjeldas abilinnapea Sergei Kulakov oma elupaigas Kassisaba kandis toimuvat.

Kristiine linnaosa vanem Olev Kallas nentis samuti, et tema koduõu Mustamäel on pärast lumesulamist väga räämas. ”Troostitu on vist igal pool, sest koerad ja kõik, mis talvel üle käinud, on jätnud oma jälje,” tähendas Kallas.

Linnaosade vanemate esindajana eraldi heakorrastuskuu töögruppi kuuluv Kallas tähendas, et kampaaniapuhastusel peaksid kevadeks korda saama ka linnaosade haljasalad. ”Sellist prahivedu ja suurt kraapimist-pühkimist tuleb võib-olla nädal aega, aga haljasalade puhastamine sõltub rohkem sellest, millal ilm soodne on,” lausus ta.

Kallase sõnul kavatseb Kristiine linnaosa tänavu kevadel suuremat tähelepanu pöörata garaaÏide ümbrusele. ”Tahame kaasa haarata kooliõpilasi ja proovime inimestele sisse süstida, et nad heakorrakuust ikka osa võtaksid,” lisas ta.

Abilinnapea Ants Leemets ei soovinud eile avaldada heakorrastuskuuks eraldatavat summat ega seda, kui kaua pikalt lubatakse inimestel tasuta kasutada prügimäge. ”Just nendes küsimustes on kokku leppimata,” ütles ta.

Prügitoojate hulk suureneb

Pääsküla prügimäe dispet‰er Riina Kilk ütles, et prügitoojate arv suureneb alati, kui seda tasuta teha lubatakse. ”Ma ei oska täpselt öelda, mitu korda neid tavalisest rohkem tuleb, aga eramute juurest tuuakse väikeste autodega päris palju prahti,” nentis Kilk.

Pirita linnaosa haljastuse ja heakorra peaspetsialist Täpi Made sõnul on pärast lume sulamist eriti nukker vaadata metsa alla visatud prahilasusid. ”Kohe suurte mustade kottidega on toodud. Ja see ei ole ainult meie linnaosa mure,” lisas ta.

16. aprillist 16. maini kestva heakorrakuul saavad linlased veel kindlaks määramata aja jooksul oma prahi tasuta Pääsküla prügimäele viia. Nõmme korraldab 25. mail jäätmekäitluse infopäeva, kus nõmmekad saavad sõlmida ka prügiveo lepingu või soetada hoovi uus konteiner.