“Tegemist on ühega neist objektidest, mille puhul peame paraku kaaluma sundvõõrandamise algatamist,” lisas ta. “Eraomand on küll püha, kuid kui see omand risustab linnapilti ja on muutunud ohtlikuks ümbruskonnale, ei saa me rahulikult pealt vaadata.”

Kultuuriväärtuste ameti juhataja Agne Trummali sõnul paneb tühjana seisva maja omanik OÜ Deiranos pidevalt ohtu ka naabermajade elanikud.

Tuletõrje kahtlustab süütamist

Ameti tehtud ettekirjutustele ja nõuetele vaatamata süttib maja iga paari nädala tagant.

“Firma esindaja Margus Põim on meile selgitanud, et tühjana seisva maja tuleohutust pole võimalik tagada asotsiaalide tegevuse tõttu, sest alati, kui nad hoone kinni klopsivad, murravad asotsiaalid selle lahti. Ent ka meie ameti bilanssi kuuluvad puithooned ning need ei kipu põlema,” nentis Trummal. Põime kommentaari ei olnud teisipäeval võimalik saada.

Südalinna ja Kadrioru piiril asuvat maja käisid tuletõrjujad esmaspäeval kustutamas juba kolmeteistkümnendat korda – seekord põles üks tuba ja esik 20 ruutmeetri ulatuses.

“Meie jaoks on see nagu üks tüütu parm – iga kahe nädala tagant käi kustutamas. Jääme ootama, millal see maja taas kord süttib,” ütles tuletõrje- ja päästeameti peaspetsialist Kirill Teiter.

Tema sõnul on mitme selle hoone põlengu puhul alust arvata, et maja süüdati meelega, üks kord põles maja näiteks kolmest eri kohast korraga.

Trummali sõnul pole arhitektuuriväärtusega elamu restaureerimine omanikule äriliselt kuigi kasulik, ilmselt seetõttu pole ta ka eriti huvitatud hoone säilimisest.

Omanik tahab pilvelõhkujat

OÜ Deiranosele kuulub ka kõrvalkrunt Kreutzwaldi 3. Trummal kinnitas, et firma on huvitatud selle krundi täisehitamisest, praegu on läbirääkimised tulevase maja suuruse ja väljanägemise osas kultuuriväärtuste ametiga pooleli.

Läbirääkimised on Trummali hinnangul paraku jõudnud tupikusse, sest firma soovib puumaja kõrvale ehitada 12-korruselise hoone. “Selge on see, et 10- või 12-korruseline hoone sinna kuidagi ei sobi. Kompromiss on siiski võimalik, sest vastas Kreutzwaldi tänaval asub näiteks 7-korruseline hoone,” ütles Trummal. Narva maantee 26 maja peab Trummal väärtuslikuks eelkõige miljöölisest aspektist. “Seda kohta võib lugeda Kadrioru ajalooliseks alguspunktiks ning see, et sellised hooned säilinud on, on selle linnaosa tugevus,” märkis ta.

Linn ähvardab politseiga

Juunis saatis kesklinna valitsus tähitud märgukirjad 24 südalinnas rääma lastud maja omanikule ja nõudis majade korrastamist.

“Nõudsime, et sissepääs hoonesse oleks suletud ja territoorium prahist puhas, ning palusime omanikelt tagasisidet,” ütles Kesklinna vanem Keit Pentus.

Linnaosa nõudmised täitis kuus majaomanikku. “Nende omanike puhul, kes ei ole kirjadele kuidagi reageerinud, plaanime pöörduda politsei poole, et rakendada sundtoomist,” ütles Pentus. Kokku on linnaosa tähelepanu all praegu 30 hoonet. “Lisaks sellele, et nad on lihtsalt inetud, on need kriminaalide kogunemispaigad. Kui omanikud midagi ette ei võta, tuleb algatada sundvõõrandamine,” lubas Pentus.