Linnajuhid ja -ametnikud tegid eile Monicaga proovisõidu Aegnale, et kontrollida avariiremondi saanud kai äärde randumise võimalusi.

“Ausalt öeldes ma ise ka ei uskunud, et nii kiiresti kai korda saame,” tunnistas abilinnapea Jüri Ratas. Jaanuaritormis tugevasti kannatada saanud Aegna kai kiireks avariiremondiks eraldatud 1,6 miljoni krooni eest puhastati kahe nädala jooksul merepõhi risust, veest tõsteti välja merre uhutud kai tükid ja meremärk, kai madalam osa täideti kividega, kaeti betoonplaatidega ja paigaldati ajutine ujuvkai.

Tehtud tööde abil peaks sadam suve vastu pidama ja võimaldama seal randuda ka suurematel alustel. Juulis saab valmis linna tellitud projekt Aegna kai põhjalikuks remondiks, mille lõpetamise tähtaeg on tuleva aasta sügisel. Prognooside järgi läheb see maksma 10–15 miljonit krooni.

Aegna elanik Hugo Udusaar oli nõus, et kai peaks nüüd ettenähtud kaks kuud vastu pidama küll. “Aga arvestades neid rahasummasid, mis siia on pandud – selle raha oleks võinud hoida saare hädapärastele töödele või järgmise aasta kapitaalremondi jaoks. Praegu on tehtud iluremont, sellist haltuurat pole ma teab mis ajast näinud,” sõnas Udusaar.

Abilinnapea Toivo Prommi sõnul käis möödunud aastal Aegnal 5200 külastaja ringis. “Sel aastal tuleb 20–30 protsenti rohkem, sest laev on suurem,” prognoosis Promm. Monicale mahub korraga 145 reisijat.

“Kui see kai tehti selleks, et siia massturismi tuua, siis saarel on ligi kümme aastat mets koristamata, tormipuud ja -prügi on ära viimata, prügimajandus pole korras, kaks erakaevu on lukustatud, nii et turistidele pole joogivett…” loetles saare elanik Hugo Udusaar puudusi.

Keskkonnaameti juhataja Tõnu Tuppits tunnistas, et jäätmekäitlus Aegnal on kaootilist laadi. “Suvilaomanikud, kes elavad siin kolm kuud aastas, väidavad, et viivad prügi koju tagasi. Tegelikult jääb siia päris palju prügi,” nentis Tuppits.