Raamat räägib Tallinna eluolust selle sajandi esimesel poolel ning okupatsiooni algaastatel. Autor kirjeldab nii oma õpinguid Tallinna Tütarlaste Kommertsgümnaasiumis, pealinna omaaegset äri- ja kultuurielu ning Tallinna põlemist 1944. aasta sõjatules.

1907. aastal sündinud Erika Pirs kolis oma vanemate ja õdedega 1915. aastal Tallinna, kus ta abiellus tuntud kultuuri- ja avaliku elu tegelase Adolf Aulikuga.

1940. aastal loodud Riiklikus Kirjastuskeskuses töötas Erika Aulik kantselei juhatajana, ta elas üle Tallinna märtsipommitamise, 1944. aasta septembris ebaõnnestunud katse põgeneda läände ning ülekuulamise Pagari tänaval.

Ramatust leiab huvitavat lugemist Eesti vaimueliidi kohta, kuna Adolf ja Erika Auliku lähemate sõprade ja tuttavate ringi kuulusid teiste seas nii Marie Under ja Artur Adson, Johannes ja Ally Aavik, Fridebert ja Elo Tuglas, August Mälk, August Gailit, Ants Laikmaa jpt. Sõja-aastail tekkis Nõmmele kultuurikolmnurk, mille nurkades olid Under-Adson, Aavikud ja Aulikud.

Et Tallinna raamatule leida ühtne tunnusgraafika korraldab linnakantselei koostöös Kaasaegse Eesti Kunsti Keskusega raamatusarja kaane kujunduse konkursi, mille võidutöö hakkab tulevikus visuaalselt ilmestama kogu Tallinna Raamatu sarja. Konkursiks kulub 35 000 krooni.