Linn oktoobri lõpus Tänavapuhastuse AS-ile palve pikendada suvist puhastusperioodi, mis seniste lepingute kohaselt pidi lõppema oktoobri keskel. Firmaga sõlmitud lepingud seda ei võimaldanud, kuid ettevõte pakkus välja oma lahenduse: alandada osa tänavate seisunditaset ning lõpetada teatud kõnniteede puhastamine.

Abilinnapea Deniss Boroditš ütles Eesti Päevalehele, et linn on seisukohal, et tänavapuhastusmahud peaksid jääma praegusele tasemele. Ometi on linna esindajad nõus Tänavapuhastuse AS-i esindajatega kohtuma ja arutama nende ettepanekuid. Kas linn võib kohtumise käigus oma seisukohta muuta ja puhastusmahte siiski vähendada? "On lihtsalt viisakas kuulata ära ka vastaspool," jäi Deniss Boroditš kidakeelseks.

Tänavapuhastuse AS-i juhataja Vello Kingi sõnul võiks osa Tallinna magistraalide lumepuhtuse suhtes lihtsamad nõuded seada. „Näiteks Kaarli puiestee on klassikaline neljanda taseme (kõige kõrgem tase - toim.) tänav ja peab olema äärekivist äärekivini lumevaba. Kui see oleks kolmanda taseme tänav, siis võiks olla rentslites veidi lund ja sõiduridade vahel ka lumeriba,“ selgitas Kink. Samuti tähendaks taseme alandamine seda, et libedusetõrjeks on koristusfirmal aega ühe tunni võrra rohkem, kui kõrgema astme tänava puhul.

Puhastusfirma: lumevaalud võivad huligaanitsevaid juhte rahustada

Kas taseme langetamine muudab teeolud raskemaks? „Kellel on väike sõidukogemus, siis võib see probleeme tekitada, aga võib-olla see isegi rahustab liiklust ja ei lase näiteks niinimetatud sõelujaid vahele,“ leidis Vello Kink.
Teise meetmena arutavad Tallinna linnavalitsuse esindajad ja Tänavapuhastuse AS võimalust lõpetada kinnistuga piirnevate kõnniteede puhastamine. „Seadus sätestab, et kinnistu omanikud peaks seal kõnniteed ise puhastama, aga linn on osas kohtades selle eest siiani ise maksnud. Seda just rahvarohketes kohtades, näiteks kunstiakadeemia ees,“ rääkis Vello Kink ja märkis, et riigile kuuluva akadeemia puhul võiks hoone ees lund rookida näiteks majahoidja.

Kõnniteede puhastamata jätmine annaks Vello Kingi sõnul linnale igas kuus 50 000 -60 000 krooni kokkuhoidu. Tänavate seisunditaseme alandamine tagaks märksa kopsakama kokkuhoiu: 300 000- 350 000 krooni kuus. Seega võib linn parimal juhul kokku hoida veidi üle 410 000 krooni kuus.

Kui linn ja tänavapuhastusettevõte kokkuleppele jõuavad, siis jõustub uus puhastuskord 15. novembrist.