“Lisatoitu võib võtta nii palju, kui tahad. Mulle meeldib, et saab hästi palju salatit ja palju piima,” räägib just söömise lõpetanud G II klassi õpilane (tavamõistes 11. klass) Karoliina Kalma. Tema klassiõde Ingrid Anteploon noogutab. Varem käisid tüdrukud suures kesklinnakoolis, kus toit polnud nii hea ja ümbrus oli lohakas.

5. klassi tüdruk Lilia Zajats ütleb elavalt viibates, et talle meeldivad toitudest kõige enam kanaliha ja magustoidud. Ning kommid, mida antakse igal supipäeval. Reedel kinkisid lapsed kooli sööklaperele tunnustuseks küpsisetordi ja tänukirja.

Lõunasöök viib keele alla

Lõunasöök viib tõesti keele alla. Kergelt pruunistatud sardell, maheda maitsega kartulipuder, valge kaste ja salat – tomatid, kurgid, hiina kapsas. Pärast tassitäit piima ei jäägi kõhtu ruumi, aga laual ootavad kreemisilmaga sai ja Tallinna kommid. Kurtide kooli sööklas einestab 141 last – õpilased, õpilaskodu elanikud ja lasteaialapsed. Kodukord näeb ette, et pärast sööki viiakse nõud ise ära, korrapidaja pühib raasukesed laualt ja toolid tõstetakse üles. Need liigutused on lastele nii sisse harjunud, et õpetajad ei pea kellelegi head tava meelde tuletama.

Kogu sööklapersonal (peakokk Mare Kuning, kokad Virve Odeitšuk ja Mart Randma, abitöölised Galina Bašarimova ja Ülle Silm) on kooli palgal. Direktor Airi Püss räägib, et toitlustusfirmad ei taha neli korda päevas toitlustamisega vaeva näha.

Kolmandat aastat koolis töötav peakokk Mare Kuning ütleb, et kõige enam maitsevad lastele hakklihatoidud, kalkunišašlõkk ja iga kooliveerandi lõpus pakutav seapraad. Lõunaeine maksab 14 krooni ja lapsed peavad tagantjärele maksma just nii mitme päeva eest, kui palju nad söömas käisid. Keda päeva lõpus nälg näpistab, leiab sööklast leiba või magustoitu.

Auhinnaraha eest uus külmkapp

•• Haridusameti korraldatud lapsesõbraliku söökla konkursi võitja köögitehnika pole tuttuus, vaid pärineb 1997. aastast. Esikohaga kaasnenud auhinnasumma eest soetab kool külmkapi, ülejäänud 7000 krooni jäetakse seemneks ahju tarvis.

•• Sööklavõistlusel osalenud 11 koolist esikoha noppinud kurtide koolis õpib lisaks kuulmispuuedega lastele ka tavalapsi. Direktor meenutab, et kooli õdusus pani ühe lapsevanema kahtlema, kas tegemist pole mitte tasulise erakooliga.