Novembris kuulutas linn ootamatult välja avaliku küsitluse kultuuriobjektide rahastamise kohta. Vastamisi pandi kaks projekti: Kultuurikatel ja Linnateater. Mõlemad soovisid saada linnalt toetust. Ehkki linn lubas ühel neist taotluse ka täita, selgub, et reaalset katet on linnal vaid Kultuurikatla soovide täitmiseks. Võitnud kultuuriprojektile eraldatavat summat on linn seni kiivalt varjanud. Seda ei leia ka esmaspäeval avaldatud linnaeelarve eelnõust, täpne summa lubatakse lisada alles 11. detsembril pärast küsitluse lõppemist ning eelarve täpne eelnõu ja suurus selguks alles enne kolmanda eelarve lugemist Tallinna volikogus. Linnateater soovis 2011. aastaks teatri valmisjõudmiseks kokku 400 miljonit krooni – 200 miljonit oleks tulnud järgmisel ja 200 miljonit ülejärgmisel aastal. Kultuurivaldkonna eest vastutav abilinnapea Kaia Jäppinen pidas sellise summa leidmist ebareaalseks. „Pigem jääb see summa siiski alla 100 miljoni krooni,” ütles Jäppinen.

Tekib probleem

Linnateatri direktor Raivo Põldmaa on ka varem öelnud, et väiksema summa korral muutub uue, 400-kohalise teatrihoone valmimine kultuuripealinna alguseks problemaatiliseks. „Muidugi oleks abiks ka alla sajamiljoniline summa, kuid see tähendaks, et ülejäänud summa peaks tulema ülejärgmisel aastal,” lausus eile Päevalehele Põld­maa, kes olevat kuulnud 70-miljonilisest toetussummast konkursi võitjale. „Muidu võib tekkida olukord, kus lõhume ehituse alustades ära soojus­sõl­me ja elektrikaablid, mis meie teatrit toidavad, ja kui seejärel raha enam ei leita, siis on ohus kogu teatri ja kollektiivi tulevik.” Põldmaa sõnul ei ole Tallinna linnavalitsuse tegevus senimaani niivõrd suurt usaldust tekitanud, et 2010. aastal tõesti kogu ülejäänud summa leitaks. Siiski poleks Põldmaal midagi ka selle vastu, kui teater valmiks 2011. aastal, kuid sel juhul ei saaks Linnateater kultuuripealinna üritustes lihtsalt osaleda.

Linna pakutav summa Linnateatri soove ei rahuldaks, kuid üllatuslikult vastab see summa täpselt Kultuurikatla soovitule. „Arutasime just oma Hollandi partneriga, et 70–80 miljonit krooni on selline summa, mida on järgmisel aastal lihtne paigutada Kultuurikatla taastamistööle,” ütles Kultuurikatla juhataja Peeter-Erik Ots. Kultuurikatel esitas küll kultuuriväärtuste ameti kaudu 30 miljoni kroonise toetuse taotluse, kuid Ots ei eita, et Kultuuri­katla juhid näeksid seda summat meeleldi ka suuremana. „200 miljonit pole sinna võimalik sisse panna, kuid üsna palju läheb sealsete infrastruktuuride ehitamisele,” sõnas ta.

Elmo Nüganen:

•• Tallinn kandideeris Euroopa kultuuripealinnaks. Konkureeris Tartuga. •• Tallinna-projekti üks vundamente oli Linnateatri uue maja valmimine. •• Teatril paluti osaleda kultuuripealinna reklaamikampaanias. Tallinn võitis. Algasid ettevalmistused: avalik arhitektuurivõistlus, projektid, joonised, ehitusload, kooskõlastused, allhanked välisfirmadelt, rahaeraldused linnalt. •• Ehituse algus oli määratud sü­gi­sesse 2008. Ja siis juhtus midagi... •• Selle asemel et teavitada Linnateatrit tekkinud probleemidest – ülemaailmne majanduslangus on nüüd hakanud mõ­ju­tama ka linna. Kel suurem suu, sel õigus? Täispikka versiooni loe internetist.