Linn sai võimaluse tulevikus eksponeerida keskajast säilinud Renteni torni, sest AS Restor võttis vastu pakkumise loobuda sinna korterite ehitamisest, kui saab endale Vana-Viru tänav 3 asuva kinnistu.

Tehinguga saab linn endale Rannamäe tee ääres Skoone bastioni taga asuva Grusbecke-taguse ja Renteni tornide vahelise ala, kus paari aasta taguste proovikaevamiste käigus selgus, et hävinuks peetud torni vundament on säilinud.

“Tegelikult on originaalne keskaegne paetorn alles umbes kolme meetri kõrgusena ning jääb Meriton Old Towni hotelli nurga alla,” rääkis kultuuriväärtuste ameti muinsuskaitseosakonna juhataja Boris Dubovik. Samas on maa all kahe meetri ulatuses säilinud ka linnamüüri vanem ehitusjärk.

Müüri kogu ulatuses avada pole siiski plaanis. “Uut vallikraavi me kaevama ei hakka, piisab torninurga väljapuhastamisest,” arvas Dubovik. Läbi müüri on kavas rajada ühendustee Laboratooriumi tänavaga, sest kunagi on sinna juba auk lõhutud, praegu on see laudadega kinni löödud. “Võib-olla jõuame tulevikus hotelli omanikuga kokkuleppele teha välikohvik, et inimesed saaksid läbi müüri otse kohvikusse astuda,” lausus Dubovik.

Konserveerimistööd lähevad maksma umbes 1,5 miljonit krooni, millele lisanduvad eksponeerimiskulud. Kuna kohtuvaidlus Restoriga lõppes alles mullu mais, pole selle aasta linnaeelarves projektile raha ette nähtud. “Ehk saame järgmisel kevadel alustada, ” lisas Dubovik.

Plaane uue kinnistuga pole

Suurtüki tänava ja Rannamäe tee vahelise ala arendaja Restor saab linnalt vastutasuks Viru värava kõrval asuva kolmekorruselise kivimaja, mis on paraku antud 2092. aastani OÜ-le Creo Kinnisvara hooldusrendile. Kuigi Vana-Viru 3 kinnistu turuväärtuseks hinnati 30,6 miljonit, lepiti kehtiva üürilepingu tõttu mõlema vahetuskrundi hinnaks kokku 25 miljonit krooni.

Seni on Restor linnamüüri äärde ehitanud neli ridaelamuboksi ning riigikohtu otsusest lähtuvalt lubab linn firmal täis ehitada veel ühe tornidevahelise müürilõigu, kuhu lisandub neli korterit.

Restori peadirektori Arsi Koogi sõnul on tehingu vormistamine alles pooleli ning ennatlik on rääkida, mismoodi see ala ja uued korterid täpselt välja nägema hakkavad. Koogi kinnitusel puuduvad Restoril konkreetsed plaanid ka Vana-Viru tänav 3 kinnistuga. “Eks ta ole natukene probleemne objekt, aga loodetavasti laheneb kõik läbirääkimiste käigus. Tuleb tõsiselt mõtlema hakata, mida majaga edasi teha,” lisas Kook.

Suurtüki tänava ehituskrunt

•• Restor ostis Suurtüki tänava krundi ja ehitised avalikul enampakkumisel 1997. aastal, kavatsedes linnamüüri äärde ehitada 25 ridaelamuboksi. 2003. aasta suvel tunnistas linnavalitsus ehitusloa osaliselt kehtetuks, sest firma lammutas kunagised 18. sajandist pärinevad püssirohulaborid omavoliliselt.

•• Seepeale andis Restor linna kohtusse. Tallinna halduskohtus ta kaotas, kuid saavutas võidu nii ringkonna- kui ka 2006. aasta mais riigikohtus, kus leiti, et ehitusloa tühistamiseks puudus alus. Boris Dubovik kultuuriväärtuste ametist ütles, et Restoriga on kokku lepitud, et nad lammutavad praeguse betoonaia kuni oma krundini.

•• “Ka uued majad ei tule sama projekti järgi mis esimesed – katusepinda on rohkem ja mitte senise nurga all,” ütles Dubovik. Kokku on lepitud, et Restor ehitab valmis teeosa Suurtüki tänavalt kuni Grusbecke-taguse tornini ning väravatega sepisaia tornist risti Rannamäe teeni.