Raine Karbi käe all valminud linnahalli uue ruumiprogrammi kohaselt muutub kaitsealune hoone rahvusvaheliseks konverentsi- ja messikeskuseks, mille välisilme ja kontserdisaal säilivad ning kahekorruseline juurdeehitis on lubatud vaid merepoolsesse ossa.

“Meie panime paika minimaalse ruumiprogrammi, mis peab olema igal juhul täidetud. Kui arendaja leiab tänaste ruumide arvelt võimaluse, siis võib ta lisaks rajada ka mõned äripinnad,” rääkis linnavalitsuse ekspert Martti Preem.

Praegune linnahalli 4300-kohaline kontserdisaal jääb pärast remonti sama suureks, lisanduvad vaid uus moodne lava ja tõlkekabiinid. Säilib ka jäähalli väliskuju, kuid uisuvälja asemel tulevad sinna 1600-kohaline konverentsisaal, üks 500- ja kaks 100-kohalist saali. Eraldi on kavandatud kümmekond väiksemat seminariruumi. Kokku ligi 7000 inimest mahutavaid saale peab saama vaheseinte abil mitmeks väiksemaks jagada. Linnahalli senised järsud trepid lammutatakse ja ehitatakse ümber väiksema tõusuga, samuti lisatakse invapääsud.  Linnahalli merepoolses osas asuvate jahutusbasseinide asemele kerkib kahekorruseline messikeskus, mille teisele korrusele ehitatakse banketiruum ja merevaatega restoran. Banketisaal koos ringrõdude, restorani ja osaliselt ka suure saali fuajeega peab võimaldama konverentsilõunat või õhtusööki pakkuda vähemalt 3500 inimesele.

Uus parem kui vana

Linn tellis uue ruumiprogrammi eskiisi linnahalli algselt projekteerijalt arhitekt Raine Karbilt. “Asju võib muidugi mitut moodi teha, aga minu ruumilahendus on selline,” ütles Karp. Linnahalli sisemuse ja trepi ümberehitamise pärast Karp enda sõnul väga mures pole. “Mis kahju mul ikka on, sest ega ma arvagi, et see esimene trepp teab mis õnnelik värk oli. Kuna raudteed enam all pole, saab esimese otsa palju paremini teha,” lisas Karp. Tulevase konkursi enampakkumise alghind on 60,9 miljonit krooni. Ehituseni võiks jõuda ehk 2008. aastal.

Kommentaar

Kadri Karu, Frens Konverentsiteenuste tegevjuht

Suurema konverentsikeskuse järele on Tallinnas kindlasti vajadus, sest sageli on osavõtjaid üle 500. Praegu selline koht meil puudub, kuna Radissoni ja Olümpiasse mahub umbes 150 ja Viru hotelli konverentsikeskusesse 500 osavõtjat. Muidugi on olemas Eesti Näituste, Eesti Kontserdi, suuremate kultuurikeskuste ja teatrite saalid, kuid neil on teised funktsioonid.