Pakase käes seisvad kuused tunduvad käharate jõulupuude asemel tardunud koonustena. „Sel aastal näevadki kõik kuused sellised välja. Külmusid pakendite sees ära. Kui nad sulavad, siis muutuvad tagasi normaalseteks,” põhjendab müüja kuuskede veidrat väljanägemist.

„Kas kaardiga ka maksta saab?” astub ligi pereisa Aivar, kellele naine on teinud ülesandeks toimetada koju korralik nulg. Viimsist pärit Aivar tahtis puud koju viia juba eelmisel päeval, ent valla kuuseplatsidel oli siis õhtuks tehtud juba päris puhas töö ja ilusat puud ta ei leidnudki. „Hinnad on küllap samad, mis siin,” ei näinud Aivar ostmise kohal erilist vahet. Nulu kasuks paneb Aivarit otsustama vana tarkusetera, et see puu seisab kauem ega poeta nii palju okkaid maha. „Masu ajal küll kallim, aga kõik tahavad ju saada ilusat puud,” arutab ta.

Kuuskedele kaubandusliku väljanägemise andmise mehhanismi selgitavad ka Rocca al Mare keskuse platsil juba kuuendat aastat Vääna puukooli jõulupuudega kauplevad Endel ja Ain. „Parematel päevadel sõidame puudega ikka kaks korda aianduskeskuse vahet, seal soojendame nad kasvuhoones kiiresti üles, ja siis jälle tagasi,” selgitab energiline Endel. Ain vinnab samal ajal järjekordseid kuuski kosmeetilisele uuenduskuurile. Jõulupuude hinnad jäävad siin 150–390 krooni vahemikku, kuid mehed ei tee saladust, et nendega saab ka mõistlikkuse piires kaubelda. „Vaadake seda kanada kuuske, millel jõuluehted küljes – eelmisel aastal tuli ostja, kes soovis koos kaunistustega kuuse omanikuks saada. Lõpuks saimegi kaubale,” meenutab Endel. Siinsed kuusepuud on peale Eesti pärit ka Hollandist, müük on platsil käinud juba nädalapäevad. Kõige rohkem soovitakse kuni kahemeetriseid kuuski, kinnitavad Vääna puukooli müüjad ka teiste ametivendade sõnu.

Nõmme turul kohtume kolme kuusekaupmehega. Turuvärava veerel on koha sisse võtnud Lõuna-Eesti kuused, mida müüb muidu hoopis hernekasvatusega tegelev Laiakase talu. Müüja Aarne kiidab oma kaupa: „Kuused on ilusasti pöetud ja hoolitsetud, kodus kena vaadata.” Siit on võimalik odavaim jõulupuu koju viia umbes 125 krooni eest, suuremad ja kõrgemad, umbes kolmemeetrised puud maksavad 450 krooni ringis. Turuväravast seespool müüb oma jõulupuid Terje Viljandimaalt, temalt ostetakse palju just väikseid puid.

Korralik ja tihe puu

„Väiksemaid lauakuuski olen müünud ka 25 krooni eest, suuremad puud annan ära 150 krooniga,” tutvustab Terje tagasihoidlikumat laadi kuusepuid.

Terjest edasi tegeleb kuusekaubandusega Pille Võrumaalt. Siin läheb kaubaks üks väike lauakuusk, mille saab endale Ena-Mae-nimeline proua Mustamäelt. „Mulle meeldib siin Nõmme turul käia,” poetab ta veel. Kohal on veel teinegi mustamäelane, Kalju, kes otsib kahemeetrist kuuske. „No muidugi, eluaeg meil selline korteris olnud! Ja eks noorpõlves käisin ka ise metsas jõulupuud toomas,” räägib ta.

Kalju sõnul peab puu ikka korralik ja tihe olema, et lapselapsed saaksid kõik jõuluehted, mis aastate jooksul kogutud, kenasti puu peale paigutada.

Lumetuisus Saku suurhalli juures paiknevale kuuseplatsile astudes tabab mind esmalt üllatus. „Mis nüüd nende puude hind on?” küsivad minult kaks jõulukuusehuvilist, kelle arvates ma ilmselt tegelen jõulukuuskede müügiga. Anne ja Mart Kristiinest on juba mõnda aega endale jõulupuud otsinud. Selgub, et külm ilm või ettenägematud asjaolud on peletanud kuuse­müüja oma tööpostilt ja leida teda ei õnnestugi. Loodetavasti leiavad Artistoni kuused endale järgnevate päevade jooksul siiski kõik kena kohakese, kus oma eluring kolmekuningapäevani mööda saata.

Kaunid puud hakkavad lõppema

•• Suured aianduskeskused Hortes ja Ceres tellivad samuti oma jõulupuid Eestist ja Taanist — kuusk on kodumaine, nulg mujalt. Hortes tellis tänavu 2500 puud, Ceres piirdus mullusest veidi väiksema koguse ehk 2000 puuga.

•• Mõlemad keskused on müügiga rahul ja kinnitavad, et kaunimad puud on praeguseks juba peaaegu müüdud.

•• „Palju tellitakse nulgu just väl­jastpoolt Tallinna, samuti on edukas e-pood, kus tänavu esimest aastat müüme,” ütles Hortese juhatuse liige Kristjan Kalga.

•• Cerese aianduskeskuse ostujuht Lehi Aganits arvas, et inimesed tahavad pühi pikemalt nautida ja see ongi nulgude tänavuse edu põhjus. 

•• 95-krooniste jõulukuuskede kampaania on Bauhofi aia- ja kodukaupade arendusjuhi Britte Maidra sõnul end õigustanud. „Oleme kuuski müünud pea neli korda rohkem kui möödunud aastal,” tõdes ta.