Tervishoiu teenuste korraldamise seadusesse planeeritakse muudatust, millega Tallinna linn saaks õiguse toetada arstiabi ning osaleda tervishoiuprobleemide lahendamises. Tsahkna ütles, et perearstid on oma kooslustesse haaranud ka lastearste ning kartused nagu laste arstiabi halveneks on põhjendamatud.

Linnajuhid külastasid eile erinevaid perearstipraksiseid. Üksikult töötavate perearstide esindajana tutvuti Siiri Lüdimoisa praksisega Kesklinnas, seejärel käidi Järveotsa perearstikeskuses, mis tegutseb endise polikliiniku pinnal ja Meremeeste haigla territooriumil töötava Merelahe perearstikeskuses. Viimasena külastasid linnajuhid Pirita perearstikeskust, mis tegutseb teistest meditsiiniasutustest kõige kaugemal.

"Tegime selle ringkäigu selle mõttega, et näidata Tallinna perearstipraksiste erivariante. Saime rääkida oma muredest linnavõimudele, nemad nägid ära, kuidas me elame," ütles ürituse üks korraldajaid, Tallinna Perearstide Seltsi juhatuse liige Diana Ingerainen.

Tema sõnul esineb igal perearstikeskusel, sõltuvalt suurusest ja tegevuskohast, erinevaid muresid, kuid on olemas ka üks ühine mure. "Me ei tule oma rahaga välja, kuna peame ise vastutama täielikult ruumide remontimise ja korrasoleku eest. Haigekassa antavast pearahast jätkub vaid ravi ja uuringute läbiviimiseks," rääkis Ingerainen.

Tema sõnul annab haigekassa iga alla kaheaastase lapse kohta umbes 22 krooni kuus, kahe kuni 70aastase patsiendi kohta - 17 ning üle 70aastase inimese kohta 18,5 krooni kuus.

Ingeraineni sõnul toetavad peaaegu kõik Eesti omavalitsused, välja arvatud Tallinn, oma perearste. "Valdades maksvad omavalitsused näiteks perearstikeskuste kommunaalmakse ja auto kulusid. Tallinnas on aga vastutus jäetud kõik meie kanda ja ravile eraldatud perearst peab jaguma kõigeks," rääkis Ingerainen.

Samas lisas Järveotsa Arstide OÜs töötav Ingerainen, et ringkäigul osalenud Tallinna abilinnapea Anders Tsahkna ja volikogu esimees Maret Maripuu lubasid mõelda, kuidas saab perearste aidata ja alustada läbirääkimisi.

Linnavolikogu haridus- ja sotsiaalnõunik Jaanus Martinov ütles ETAle, et linnajuhid näevad võimalust läbirääkimisteks eeskätt nende perearstikeskustega, kes tegutsevad endiste polikliinikute pindadel. "Ruumirendi hinnad on erinevates linnaosades erinevad ning sellest tulenebki ebavõrdsus. Siin nähti võimalust läbirääkimisteks, et linn võiks aidata perearstide keskusi ruumide korrastamisel ja eeskätt rendi hindade ühtlustamisel. Kui eraarstid on aga teinud lepingud eraomandis olevate pindade omanikega, siis linn ei saa sekkuda," selgitas Martinov.