Niivõrd, kuivõrd kesklinnas vabu krunte aina vähemaks jääb, kandub ehitustegevus ka kesklinna servaaladele, endiselt popp on ka uute elamurajoonide arendamine prestiižikatesse piirkondadesse äärelinnas.

LINNASÜDA

Nähtavaim muutus on meie silme all toimumas Viru-Kaubamaja piirkonnas, kus linnasüda saab hoopis teise näo – endise väljaku asemel tekib tänavafront, vanad hooned asenduvad uutega, parkla asemele ehitatakse uus maja. Lootust on, et ka Rotermanni kvartal saab korda.

Viru väljaku asendab superstruktuur

Kahtlemata on olulisemaid tänavu valmivaid ehitisi Viru keskus, kuhu rajatakse moodne bussiterminal, universaalsed kaubanduspinnad, kaks parkimistasandit, katusrõdud, korterid ja kunstikeskus. Arhitektide Vilen Künnapu ja Ain Padriku nägemuses on tegemist funktsionaalse ja sotsiaalse superstruktuuriga, mis hakkab funktsioneerima ka kui kohtumispaik linnaosade elanike vahel, kriitikute meelest aga ehitatakse linnakeskus liiga täis. SRV ehitatavast Viru keskusest saab Tallinna kesklinna suurima pindalaga rahvusvahelise tasemega kaubanduskeskus, kus kaubanduspind laiub 3200-l, büroode pind 4600-l, korterid 5600-l, bussiterminal 6000-l, kultuurikeskus 2800-l ja terrass 2900-l ruutmeetril. Parklakohti on 440.

Keskuse teisele küljele klaasnäoga teenindusmaja

Endine teenindusmaja on saamas uut sisu ja nägu, Merko Ehitus peaks 10-korruselise hoone valmis saama maikuus, mil seal avab uksed neljatärnihotell Tallink. Uude hotelli tuleb 350 numbrituba, restoran ning ööklubi. Arhitekt Meelis Pressi kavandatud modernne hoone kujundab märkimisväärse osa Viru väljaku ilmest.

Viru keskuse lähedusse tekib veel üks keskus

Märtsis alustas FKSM linnasüdamesse Rävala puiesteele endise osaliselt lammutatud Ametiühingute maja asemel uue büroo-, äri- ja vabaajakeskuse ehitamist. Ehitise kavandatud üldpind on 12 000 ruutmeetrit. OÜ Norber Grupi hoone valmib oktoobris. Tondiloss lammutati juba 2002. aasta sügisel.

Viru keskuse vastu tuleb uus büroohoone

Täpselt linna keskele postimaja kõrvale Viru hotelli ja Rotermanni kvartali vahele plaanib AS Merko hotelli, kaubandus-, büroo- või vabaajahoonet, hoone kõrgematele korrustele peaksid kava kohaselt tulema korterid. 1200-ruutmeetrisele alale saab ehitada 7–8-korruselise 24 meetri kõrguse hoone. Kehtivat planeeringut alal veel ei ole, mistõttu tegu on plaaniga.

KESKLINN

Kesklinna vabadele kruntidele kerkib uusi maju nagu seeni, kuid paraku jääb krunte aina vähemaks. Enim arendust toimub kesklinnast Kadrioru ja Pärnu maantee suunal, kuid täis ehitatakse ka nõelana heinakuhjast leitud krunt vanalinnas.

Rävala puiesteele plaanitakse 200 uut korterit

Merko kavatseb ehitada Rävala puiestee 19 kahesaja korteriga elamu. Hoone on kavandanud arhitektid J. Okas ja M. Lõoke.

Stockmanni taha 30-korruseline kaksiktorn

Stockmanni kaubamaja taha Tornimäe 3 krundile on planeeritud 30-korruselise hotell. Arhitektuuribüroos Nord Projekt valminud polüfunktsionaalse ärihoone eskiisprojekt, mille kohaselt hoonest saab kaksiktorn, on saanud põhimõttelise heakskiidu arhitektuurinõukogus ja SAPA komisjonis.

Uus maja vanalinna

SRV ehitab Sulevimägi 4 kolme trepikojaga uue korterelamu vanalinna sobivas stiilis. Hoonesse on projekteeritud 20 korterit, kõige väiksem on 45 ruutmeetrit ja suurim 129 ruutmeetrit. Esimese korruse korteritele lisanduvad hoone ja linnamüüri vahelisel alal terrassid. Mõnes kolmanda korruse korteris ehitatakse välja ruumid ka nende kohal olevale pööningukorrusele. Kõikidest korteritest avaneb suurepärane vaade merele.

Kaarli kiriku kõrval pirakas kortermaja

Lähiajal valmib FKSM-il Kaarli kiriku kõrval uus 8-korruseline elu- ja ärihoone – Kaarli maja. 24 meetri kõrgune maja tänavatasapinnal asuvad äripinnad, alates teisest korrusest korterid. 92 korteriga hoones on 14 ühe-, 60 kahe-, 16 kolme- ja 2 neljatoalist korterit. Maja ühelt poolt avaneb vaade Toompeale, teiselt poolt Kaarli kirikule.

Osten-Tor asendab kunagise tondilossi

Tänavu peaks algama Tondil, Pärnu maantee 110 asunud tondilossi asemele 15-korruseline 147 korteri ja äripindadega Osten Tori elamu-büroohoone ehitamine. Kuigi hoone valmib järgmisel aastal, on SRV, Nordea Pank ja Uus Maa alustanud juba korterite müüki. Kesklinna vahetus läheduses asuva maja korterid on keskmises hinnaklassis. 15 korrust klaasfassaadi peaks hoonest tegema silmapaistva maamärgi, mis tähistab jõudmist kiirelt areneva elu- ja ärihoonete piirkonda.

Kaupmehe tänavale kerkib 8-korruseline maja

Kaupmehe tänav 6 kerkib aasta lõpuks 8-korruseline Skanska EMV ehitatav ja arendatav 113 korteriga maja. Arhitektide Kalle Vellevoogi ja Velle Kadalipu projekteeritud hoone kolm ülemist korrust on teisi maju arvestades tänavajoonest tahapoole nihutatud, maja on liigendatud mahtude ja materjalidega. Elamus on kolm trepikoda koos eraldi sissepääsudega Kaupmehe tänavalt. Hoone Kaupmehe tänava poolses küljes on kaupluse ja büroopinnad. II korruse őuepoolsetel korteritel on parkla kohal korterilaiused katusaiad, mis on üksteisest eraldatud hekkidega.

Ahtri tänavale 11-korruseline maja

Reisisadama lähedusse peaks aasta jooksul kerkima klaasfassaadiga 11-korruseline teenindus-, büroo-, elu- ja parkimispindadega hoone. Ahtri 6a ehitatava Admirali maja esimesel korrusel hakkavad paiknema kaubandus- ja teeninduspinnad, 2.–8. korrusel bürood, 9., 10. ja 11. korrusele rajatakse 33 korterit. Hoone osaks olev parkimismaja hõlmab viit korrust ning seal on kohta 300 autole. Hoone arhitekt on Aare Saks, ehitaja Merko Ehitus, omanikud Urmas Sõõrumaa firma Manutent ja Merko Gruppi kuuluv E.L.L. Kinnisvara.

Pärnu maanteele suur korterelamu

Südalinna läheduses Pärnu mnt 102D valmib tuleva aasta alguses FKSM-i ehitatav kaheksakorruseline 56 korteriga elamu-parkmaja. Majja on projekteeritud üks trepikoda, korterite suurus on 39–68 ruutmeetrit. Parkmaja plussiks on asukoht rohelises pargialas. Projekt valmis Kalle Rõõmuse arhitektuuribüroos.

Värvilistele tänavatele kerkib kortermaju

Kesklinnas Kollane 7 valmib sel aastal 5-korruseline 27 korteriga elamu. Kadrioru piiril asuva hoone brutopinnaga 840 ruutmeetrit ehitab AS SRV.

AS FKSM rajab Kadrioru pargi taha aadressil Valge 18 kaks viiekorruselist maja, kus on kokku 53 korterit. 31–86-ruutmeetriste korterite hinnad uutes elamutes on 452 000 kuni 1,3 miljonit. Lasnamäe nõlval asuvate elamute krunt on merepinnast 36 meetri kõrgusel, mistõttu avaneb pea kõigi korterite akendest ilus vaade merele ja ümbruskonnale. FKSM-i ametliku teate kohaselt on viiekorruselised hooned Eesti oludes unikaalselt varustatud liftiga. Korterite ruutmeetri hinnad koos siseviimistlusega on suurusjärgus 13 000 – 16 000 krooni ruutmeetrist. Arhitektide Muru ja Pere projekteeritud korterelamud valmivad aasta lõpus.

35-korruseline hoone on jäänud venima

Vallikraavi Kinnisvara soovis ehitada Tartu maantee serva endise nõukogudeaegse Turisti valuutapoe kõrvale 40-korruselise hoone, kuid praeguseks on selle kõrgust viie korruse võrra kärbitud. Arhitektuuribüroos Künnapu ja Padrik projekteeritud hoone algatas vaidluse, kui kõrgeid maju pealinna üldse võiks ehitada. Praegu on hoone siiski endiselt planeerimisstaadiumis. Vallikraavi Kinnisvara juhataja Indrek Renteli sõnul tänavu ehitamiseni ei jõuta.

Mainimata ei saa jätta ka Kunstimuuseumi ehitust, mis peaks valmima järgmise aasta mais.

Tehnika tänavale kolmekordne kortermaja

Kesklinna Tehnika tänav 97 peaks juulis kerkima kolmekordne uusehitis, selle juurde 14 kohaga parkla. Elamus on kokku 18 ühe- kuni kolmetoalist korterit. Projekti arendaja on Omakodumaja AS, arhitekt Urut Kersalu, ehitaja OÜ Sootel.

Kristiines valmib 24 korteriga elamu

Detsembris peaks Fram Ehitus OÜ-l valmima 24 korteriga uuselamu Kristiines Sõstra tänav 4a. Kahe- ja kolmetoaliste korterite üldpinnad jäävad vahemikku 42–60 ruutmeetrit, ühe ruutmeetri hind vahemikku 14 000 – 14 500 krooni.

UUED ELAMURAJOONID

Pärast kesklinna tormavad arendajad magusatele kruntidele mere ääres või muidu prestiižikatel aladel, plaanidesse sinna nii eramuid kui ka kortermaju. Tormilisim tegevus tundub toimuvat Haaberstis.

Linna piirile kerkib uus rajoon

Tallinna läänepiirile Tiskresse kerkib Kodumaja Grupi nägemuses 200 terrasskorteri ja ridaelamuboksiga uus väikelinnaosa. Tiskre-Hansu nimeline elurajoon on planeeritud Haabersti linnaossa Kakumäe poolsaare tippu. Tegu pole eramu-, vaid majakogumitest koosneva rajooniga, hoonestuskontseptsioonis on nii ridaelamu, kortermaja kui ka eramu elemente. Majade terrassidevahelised välisseinad on kaetud krohvi või värviga, esi- ja tagaküljed aga soojades toonides värvitud laudisega. Ühes terrassmajas on 26 korterit. Keskeltläbi 60–70-ruutmeetriste korterite ruutmeetri hind algab 12 900 kroonist. Tiskre-Hansu ehitaja AS NCC Ehitus plaanib esimesed viis maja valmis saada aasta lõpuks. Kogu väikelinnaosa saab lõpliku kuju eeldatavalt 2006. aastal.

Linn tahab Saviliivale sundüürnike rajooni

Saviliiva elamurajoon kerkib peagi Vabaõhumuuseumi tee 95B ja Saviliiva tee 8A kruntidele. Merko Ehitus rajab 11,7 ha suurusele alale linna rahakoti toel sundüürnike ja noorte perede uue elurajooni, mis koosneb 34 eramust ja 13 kolmekorruselisest paneelmajast 185 korteriga, kus on kokku kuni 225 eluaset. Ostja saab valida kolme tüüpi väikeelamu vahel, lisaks rajatakse ka korruselamuid. Piirkonda ehitatakse ka sotsiaalobjekte nagu poed ning lasteaed. Detailplaneeringu kehtestamiseni pole veel aga jõutud.

Rocca al Mare keskuse ümbrus saab veel uusi hooneid

Merko otsib partnerit arendamaks Haabersti Citymarketi lähedal Rannamõisa tee 4a krunti, kuhu võib kerkida kaubandushoone, vabaajakeskus, büroo, hotell või muu ärihoone. 2,2 hektari suuruse krundi lähedal on suur parkla, kuhu mahub 484 autot. Tulevase hoone lubatud kõrgus on 3–10 korrust ehk 14–35 meetrit.

Maarjamäel valmivad ühe uued korterelamud

AS Maarjamäe Maja arendab Maarjamäge ühepere-, rida- ja korterelamutega, esimesed majad valmisid aasta algul. Skanska EMV lõpetab kvartali hoonestamine 2005. aasta suvel. Pähkli ja Sarapuu tänavale kerkib kokku kaheksa kolmekorruselist ühe trepikojaga korterelamut. Lihtsat risttahukakujulist pinda ilmestavad otsaseinte värvilised rõdud. Esimesele korrusele on ette nähtud panipaigad, 2 kahetoalist ja 1 kolmetoaline korter. Nii teisel kui ka kolmandal korrusel on 2 neljatoalist ja 1 kahetoaline korter. Kokku on igas elamus 9 korterit.

Ridaelamuid on ehitatud Maarjamäele hiljuti ka mujale, näiteks Tarja tänavale.

Kloostrimetsas uued ridaelamud

Augustis peaks kaks uut kokku 16 boksiga ridaelamut valmima Kloostrimetsa Udeselja tänavale. Arhitekt Kalle Rannula projekteeritud majad ehitab valmis AS Remet, arendajaks on Kloostrimetsa Kinnisvara OÜ. Majade arhitektuur peaks haakuma lähedalasuva botaanikaaia funktsionalismiga.

Nõmme-Pääsküla piirile kolm suurt kortermaja

Käesoleva ja järgmise aasta jooksul valmib Nõmme, Mustamäe ja Pääsküla piirile Nõmmepiiri korterelamuterajooni Kadaka pst 169A kolm 7-korruselist elamut. Kadaka puiestee piirkonna detailplaneeringu kohaselt tuleb siia pealinna uusim roheline kortermajade rajoon. Nõmmepiiri majad on projekteerinud arhitektuuribüroo Muru & Pere ning katuse alla viinud Koger & Partner.

BÜROOHOONED KESKUSEST VÄLJA

Huvitava trendina võib ära tuua uued büroohooned, mis ehitatakse linna keskusest välja, ent mitte muidugi kaugele. Tingimuseks on hea ligipääs transpordiga.

Dvigateli tööstuspark algab Ülemistest

Kogu Ülemiste kaubanduskeskuse tagune kant võib hakata kiiremini arenema. Kesklinna vahetus läheduses, lennujaama ja Suur-Sõjamäe tänava vahelisel maa-alal asub 52 hektaril laiutav Dvigateli tööstuspark, kust on hea pääs kõigile magistraalteedele, sadamatele ning raudteeharu kaudu Ülemiste kaubajaama. Seal on mitmeid võimalusi tegutseda.

Merkol on kavas ehitada uus hoone Suur Sõjamäe 10, Ülemiste kaubanduskeskuse taha. Hoone on planeeritud rajada olemasolevate halvas seisukorras administratiivrajatiste asemele. Selle kõrgematelt korrustelt avanevad suurepärased vaated Tallinna kesklinnale ja merele. Hoone juurde kuulub kokku 180 parklakohta. Ühepoolse viilkatusega pikliku hoone esimesel korrusel paiknevad äripinnad, 2.–9. korrusel büroopinnad. Merko pakub koostööd äri- ja büroohoone arendamiseks, alternatiivse variandina nähakse ka hotelli arendamist.

Veebruaris valmis Merko Ehitusel AS-i Hansab uus kahekorruseline büroo-laohoone Dvigateli tööstuspargis Keevise 11 krundil.

Järvevana tee äärde kerkib uus keskus

Merko kavatseb ehitada elava liiklusega Järvevana tee äärde uue büroohoone, mille nimeks Järvevana keskus. Järvevana 58 kerkiva büroohoone kõrval on autokeskus.

5380-ruutmeetrise brutopinnaga hoone on piklik ja paralleelne Järvevana teega, esimene kõrgem korrus on jaotatud osaliselt kaheks tasandiks – alumine on parklatasand ja kõrgem bürootasand. Peasissepääsu vahetus läheduses paiknevad äripinnad läbi kahe tasandi, sobides näiteks müügiesindusteks. Teisel kuni neljandal korrusel paiknevad büroopinnad. Parklasse mahub kuni 170 autot. Hoone fassaadikate on värvitud betoonpind, osaliselt klaaspind.

Oru hotell saab juurdeehituse

Mullu novembris alustas FKSM lauluväljaku kõrval asuvale Oru hotellile teise järgu ehitamist. Hoone omanik on OÜ Amer Invest. Hotelli tänavapoolse osa neljakorruselise juurdeehituse pind on 500 ruutmeetrit. Töö peab valmima aprillis.