Linnavalitsuse hinnangul jääb tänavu juba seitsmendat aastat korraldatav heakorrakuu eelmise aastaga võrreldes mastaabilt väiksemaks.

Praeguse seisuga on linna­osavalitsused küsinud keskkonnaameti kaudu linna reservfondist lisatoetuseks üle 2,7 miljoni krooni, et teha tavapäraseid töid, nagu omavoliliste prügilate likvideerimine, laste mänguväljakute remontimine ja sademeveekraavide puhastamine.

Abilinnapea Deniss Boroditš ei osanud eile veel öelda, kas heakorrakuust saab kokkuhoiukoht või mitte, ent märkis siiski, et kindlasti tuleb tänavune suurkoristus väiksema ulatusega kui eelmisel aastal.

Heakorrakuu ära ei jää

„Eelmisel aastal toimus heakorrakuuga samal ajal „Teeme ära 2008”, mille tõttu olid linnaosadele eraldatud toetussummad tavapärastest suuremad ja piirkonnad on sellest tulenevalt tänavu ka märksa puhtamad,” selgitas Boroditš. „Järgmisel või ülejärgmisel linnavalitsuse istungil pannakse paika selle aasta prioriteedid ning otsustatakse, millised summad reservfondist lisatoetusteks eraldatakse.”

Rainer Vakra, kelle juhitav Nõmme linnaosavalitsus küsib linnalt 450 000 krooni suurust lisatoetust, ütles Päevalehele, et tegelikult sellise rahasumma laekumist ei loodetagi.

„Arvestades üldist majanduslikku olukorda on ebatõenäoline, et vastav summa täismahus Nõmme linnaosavalitsusele eraldatakse,” nentis Vakra. Tema sõnul kavatsetakse lisatoetuse eest teha linlastele suunatud kampaaniaid, koristada metsa­aluseid ja raiuda linnaosa parkides võsa.

„Samas olen ma täiesti kindel, et kui raha ka loodetust vähem saame, siis ei jää heakorrakuu kindlasti tegemata,” säilitas Vakra optimismi. „Igal aastal on heakorrakuu raames appi tulnud mitmed korteriühistud, kodanikuühendused ja aktiivsed linlased, kes rõõmuga suurkoristusest osa võtavad. Me kombineerime vabatahtlike abi ja linnaosa vahendeid, võttes enda kanda konteinerite kohaletoomise ja prügi äraveo.”

Sama seisukohta jagasid ka teiste linnaosade esindajad, kinnitades, et hoolimata linna reservfondidest saadava toetuse suurusest kavatsetakse heakorrakuu kindlasti korraldada.

„Kui linn tõesti taotletust vähem vahendeid eraldab, siis leiame need kindlasti kusagilt mujalt,” kinnitas Pirita linnaosavanema asetäitja Kalle Jõks.

Suurimat toetust küsib Lasnamäe

Kevadine heakorrakuu

18. aprillist 17. maini

•• Linnaosavalitsused kavatsevad likvideerida reformimata riigimaadelt omavolilised prügilad, organiseerida koristuspäevi, likvideerida omavolilised reklaamkandjad ja kioskid.

•• Samuti korrastada haljasaladel paiknevaid pargipinke ja prügiurne, raiuda võsa ja riisuda parke, asendada puuduvad või rikutud tänavasildid, korraldada elanike aia- ja pargijäätmete kokkukogumine ja äravedu ning teede ja tänavate kastmine, taastada sõidukite poolt rikutud haljasalad, lammutada ohtlike betoonäärtega liivakastid ja muud ohtlikud mänguväljakud.

•• Heakorrastamata eramaade omanikele teevad linnaametikud ettekirjutused.

•• Lasnamäe linnaosa küsib selleks lisatoetust 881  000 krooni, Nõmme 450 000 krooni, Kesklinn 370 000 krooni, Mustamäe 300  000 krooni, Pirita ja Kristiine kumbki 250 000 krooni ja Haabersti 200 000 krooni.