Eile kutsus Lasnamäe linnaosavalitsus kokku ümarlauanõupidamise, kus osalesid linnaosa, politsei ja Avatud Noortekeskuse esindajad ning Lasnamäe vene- ja eestikeelsete koolide direktorid, et arutada viimastel nädalatel Lasnamäel noortekampade kogunemise põhjuseid.

Vene noored ise on rääkinud, et plaanivad kättemaksu eestlastele mingi vene tüdruku vägistamise või põlema panemise eest. Tegelikult pole selliseid asju kunagi juhtunud.

Tallinna Ida politseiosakonna ülemkomissar Tarvo Ingerainen on ETAle öelnud, et keegi võib õhutada noorterahutusi tagant.

Ümarlaual kurtsid politseinikud, et noorte kogunemiste kohta tuleb iga päev mitmeid valeväljakutseid, otsekui püütaks politseijõude ära saada sealt, kus nende sekkumist samal ajal tegelikult vaja oleks. Seni pole politsei suutnud välja selgitada, kas nende sündmuste taga ka reaalselt keegi niiti tõmbab. Kinnipeetud noortega on Ida politseis käinud vestlemas ka kaitsepolitsei töötajad, kuid ühtegi kriminaalasja seni algatatud ei ole.

Lasnamäelasena arvab Mihhailov, et võib-olla polegi rahvustülidel mingeid õhutajaid. "Noortel inimestel on vaba aega ja seda on vaja ju sisustada. Noored vajavad vaheldust ja mõni leiab, et ka kampadesse kogunemine on huvitav vaheldus," ütles Mihhailov. "Aga välistatud ei ole, et selle taga on ka hoopis muud jõud."

Lähipäevil jõuab kõikidesse Lasnamäe postkastidesse linnaosavalitsuse kakskeelne infoleht, milles on linnaosa valitsuse, politsei ja Avatud Noortekeskuse pöördumine Lasnamäe noorte poole. Pöördumises selgitatakse noortele, et mingiteks vägivallategudeks pole põhjust ning et nad kogunevad vaid kuulujuttude tõttu.

Seni on kaigastega relvastatud põhiliselt vene noorte kambat kogunenud Lasnamäel igal õhtul. Kedagi seni veel pekstud ei ole, küll on aga puruks löödud kuus eestikeelse Kuristiku gümnaasiumi ja kolm venekeelse Mahtra gümnaasiumi akent.