Esmaspäeval lükkasid Pärnust Sinti viivat maanteed lahti ainult sinna sõitvad bussid, mis Pärnu bussipargi dispetsheri sõnul ei suutnud "lund rookides" graafikus püsida. Lumemöllu krooniks sõitis viimast ringi sõitev buss hilisõhtul halbade teeolude tõttu Sindis kraavi. Dispetsheri sõnul reisijaid enam bussis ei olnud, kuid buss suudeti kraavist välja tõmmata alles eile keskpäeval.

Kraavi sõitnud bussi juhi sõnul ei näinud ta terve vahetuse jooksul teel ühtegi sahka ega liivapuisturit. "Vähemalt poole üheni öösel ei tehtud teel mingit lumetõrjet. Läbisegi oli lumepuder ja libedus, sõida nagu mööda põldu," kirjeldas ta.

Bussijuhi sõnul oli võimatu peatustesse sisse sõita, sest sealt uuesti liikuma saamisega oli tükk tegemist, raske oli ka vastutulevast sõidukist mööduda.

Bussijuhid ähvardavad streigiga

Pärnu bussipargi direktori ülo Tomsoni sõnul ähvardanud Sindi liinil sõitvate busside juhid streigiga, kui teeolusid ei parandata.

Eile hommikul muutis Pärnu bussipark Sinti sõitvate busside marsruuti, suunates bussiliikluse Paide maanteele, kus tee oli sõidetav. Bussipargist selgitati, et Paide maanteel koristab lund Pärnu teedevalitsus.

Pärnu-Sindi tee eest peab hoolt kandma aktsiaselts Pärnu Teed, kelle hooldada on ka Pärnu linna teed.

Esmaspäeval enne tööpäeva lõppu väitis Sindi eelmise linnavalitsuse abilinnapea Ivar Kozlov Eesti Päevalehele, et Sindi teedega on kõik korras. Tema sõnul hooldab maanteid Sindi kohalik heakorrafirma Antero ning aktsiaselts Pärnu Teed.

AS-i Antero töötaja sõnul langes nende ainuke traktor, 20 aastat vana Belarus rivist välja esmaspäeva päeval ning lumekoristus jäi pooleli.

AS-i Pärnu Teed direktori Heiti Popi sõnul ei kiirustanud firma Sindit lumevangist päästma, sest Sindi linnavalitsus pole sõlminud lumekoristuse lepingut. Popi sõnul helistas Kozlov talle alles eile ja palus lume koristamisel abi.

"Me ei saanud omapead tegutsema hakata, iga töö maksab," ütles Popp. Ta kinnitas, et firma hakkas lund koristama eile keskpäeval.

Sindi on "peata"

Sindi linnavalitsusest linnapead telefonile paludes küsis sekretär: "Millist linnapead? Uus pole veel ametis ja vana pole veel läinud."

21. novembril linnapeaks valitud Mati Mettus ei osanud lumetõrje korraldamise kohta Sindi linnas midagi kosta. "Pole tutvunud, pole kursis, ei saa sorkida, kui ma pole ametis," lausus ta.

Mettus väitis, et ta on küll linnapeaks valitud, kuid pole veel ametisse astunud. "Palka ei saa ma linnavalitsemise eest, vaid Sauga vallast Taali põhikooli direktori kohalt," kinnitas Mettus.

Direktori kohalt lubas Mettus end vabaks võtta pärast uue linnavalitsuse kinnitamist, mis on neljapäeval volikogu istungil päevakorras. "Milleks sildu põletada, kui ma pole veel uue koha peal," nentis Mettus. Ta pidas silmas, et kui volikogu tema pakutud linnavalitsust ei kinnita, avaldatakse talle umbusaldust ja ta on sunnitud linnapea kohalt lahkuma.

Mettus on päri, et võimuvahetus on pikale veninud, ent ei tunne end selle eest vastutavana. "Volikogu ütles, et linnavalitsuse moodustamisega on aega kaks kuud," lisas ta.

Küsimusele, kes viimase kahe kuu jooksul linna on valitsenud, vastas Mettus, et kuna endine linnapea on puhkusel, siis asendab teda abilinnapea Kozlov.

Kozlov ei nõustunud linnavalitseja tiitliga. "Mina ei ole linnapea kohusetäitja, mina olen ametist lahkuv abilinnapea," väitis ta.

Sindi senine linnapea Liina Maaste kinnitas, et tema tööl ei käi, vaid kasutab kahe aasta jooksul saamata jäänud puhkust. Maaste avaldas arvamust, et kui uus linnapea on valitud, siis peaks tema ka vastutama. "Olen rääkinud uue linnavalitsuse kinnitamisest nii uue linnapea, kui ka volikogu esimehega, aga nemad on mulle vastanud, et "aega on küll"," ütles Maaste.

ANU SAARE