Rahvusvaheline organisatsioon Solidest esitas Tallinna linnapeale  taotluse püstitada Tallinna Albaania rahvuskangelase Skanderbegi monument.

15. sajandil Albaania vürstina Ottomani impeeriumi Euroopasse tungimist takistanud Skanderbegile on monumente juba püstitatud näiteks Skopjesse, Tiranasse, Rooma, Brüsselisse ja Genfi.

Euroopas on üheks kristluse ja Euroopa kultuuri päästjaks peetava Skanderbegi monumendi püstitamine veel mõistetav, kuid Solidest ehk 1992. aastal loodud rahvusvaheline Ida-Euroopa riikide solidaarsuse arengu ühendus on esitanud Albaania superkangelase kuju rajamise taotluse ka Torontole, Buenos Airesele ja Madagaskarile.

Sˇveitsis Genfis resideeriva Solidesti presidendi Astrit Leka, tegevjuhi dr Alexande Lamberti ja sekretäri Arber Qytyku allkirja kandvas taotluses seisab: “6. augustil abilinnapea Kaia Jäppineniga peetud vestluse järel soovitas ta antud teemal teile saata detailse ülevaate projektist.” Peale selle väidab organisatsioon, et Eesti kaitseminister ja Euroopa sõjaveteranide liit on kiitnud monumendi püstitamise heaks. Kaitseministeerium eile sellele väitele omapoolset kommentaari ei andnud.

Kaia Jäppinen tunnistas, et ta soovitas tõesti organisatsiooni esindajatel esitada projekt linnale, kuid see ei tähenda, et Tallinnas võiks seda monumenti peagi näha. “Meil pole praegu tegelikult seisukohta ja selleks peame taotluse läbi töötama,” ütles ta.

Millega siis organisatsioon ettepanekut põhjendab? Just Skanderbegi olulise rolliga 15. sajandil toimunud türklaste Euroopa-invasioonil, kus Albaania aladel löödi Skanderbegi juhtimisel tagasi 20 rünnakut.

“Suheldes Eesti sõjaveteranidega, leidsime mitmeid paralleele ja sarnasusi Eesti ja Albaania ajaloos. Mõlemad riigid olid koloniseeritud, okupeeritud, vabastatud ja uuesti okupeeritud,” seisab taotluses.

Jäppinen aga kahtleb, kas Albaania rahva kangelane üldse kunagi Eestis monumendi saab.