Olin 22. detsembri õhtul ise Narva maantee liiklusummikus, kus Narva mnt ja Kreutzwaldi tänava ristmikult Kadrioru ristmikuni jõudmine võttis 3 tundi. Oleksin seal ummikus passinud ilmselt veel paar tundi, kui poleks taibanud Kadriorus mereäärsele jalgrattateele pöörata. Mööda sõites oli näha, et Russalkast linna pool, täitsa tasasel teel oli paar suurt kaubaautot tee peal risti ees. Seal nägin kolme tunni jooksul ka ainukest politseiautot. Kuna ummiku ots oli kesklinnas juba siis, kui Narva maanteele jõudsin, pidi liiklustakistus Russalka juures olema tekkinud tükk aega varem. Mis tähendas, et rohkem kui kolme tunni jooksul ei suudetud Ratase kiidetud linnavalitsuse, politsei ja päästeteenistuse koostöös paari kaubaautot teelt ära saada. Raadiost võis teisi-

päeval kuulda, et olukord Russalka juures oli lahenenud umbes kesköö paiku, st 5-6 tundi peale ummiku tekkimist. Kogu ummikus olemise ajal ei näinud mina ühtegi liiklust korraldavat politseinikku, esimene päästeteenistuse suur veoauto sõitis Russalka poole abiks kella 10 paiku, st umbes 3 tundi pärast ummiku tekkimist.

Täielikult puudus info. Olin ummikus autoga, seetõttu kuulasin pidevalt raadiot. Minul ei õnnestunud ühtegi liiklusteadet välja peilida. Helistasin ka päästeteenistusse ja politseisse, et küsida, kas näiteks tasuks proovida Lasnamäe kaudu Merivälja poole sõita. Kumbki ei osanud anda infot selle kohta, kas ja mis määral võib umbes olla Lasnamäe suund. Mõlemast öeldi, et ju ta vist ikka on umbes. Mingit infot ei olnud Meriväljal, Mähel, Kosel lootusetult bussi ootavatel inimestel. Kuidagi oleks pidanud korraldama ka selle, et inimesed oleks teada saanud, et bussi veel paar tundi ei tule.

Oluline on ka see, et selle loodusõnnetuse tulek oli ju ette teada – ilmajaam hoiatas, et tuleb lund ja tuisku ning temperatuur langeb kiiresti miinustesse. Jäi mulje, et linnavalitsus ei hoolinud hoiatusest ning jättis kõik raskeks ilmamuutuseks vajalikud ettevalmistused tegemata. Oleks ju olnud võimalik ennetavalt soolatada ja külmumise ajal liivatada teid, olnuks ju võimalik moodustada libedusepatrullid, nagu seda tehti teisipäeval. Liikusin päeval palju linnas, õnneks enamasti jala, ega näinud mitte ühtegi teehooldus-autot.

Esmaspäeval oli linn totaalselt umbes, linnatransport seisis mitmel suunal kuni 6 tundi. Olen üle 50 aasta Tallinnas elanud, kuid midagi niisugust pole varem kunagi juhtunud. Linnavalitsuse ülesanne on tagada, et linn toimiks. Esmaspäeval ei toiminud Tallinn mitu tundi. Linnavalitsuse väitel oli see nii loodusõnnetuse tõttu. Kõige suurem loodusõnnetus oli minu arust siiski linnavalitsuse täielik saamatus eriolukorra likvideerimisel, õigemini selle ennetamisel. Minu arust peab linnavalitsus pärast sellist täieliku teovõimetuse ja rumaluse demonstreerimist tagasi astuma. Ja uue linnavalitsuse esimesi ülesandeid peaks olema selliste loodusõnnetuste ennetamise kava koostamine.

Samal päeval oli munitsipaalpolitsei esimene tööpäev. Kui raadioreporter püüdis selle päälikult välja pigistada, mida uus politsei esimesel päeval kasulikku tegi, siis pika pinnimise peale selgus, et kutsuti korrale paar värvimata plangu ja puhastamata kõnnitee omanikku. Kommentaarid on vist liigsed. Järgmisel hommikul räägiti raadios, kuidas aselinnapea Ratas olevat isiklikult aidanud liiklust reguleerida. Kui see tõesti tõsi on, siis aselinnapea vist ei saa aru, et tema ülesanne ei ole kusagil kangelaslikult liiklust reguleerida, tema ülesanne peaks olema erinevate teenistuste tegevuse korraldamine selleks, et tagada linnaliikluse häireteta toimimine.

Muide – ilmateade ütles, et esmaspäeval tuli Tallinnas lund 8 millimeetrit. Niipalju siis looduskatastroofist.

Linnas raisatakse raha totrate vabaduskellade ja ilmselt tarbetu munitsipaalpolitsei peale, võib-olla oleks õigem kulutada see raha selleks, et tagada linna toimimine igasuguse ilmaga.

Lõpuks siiski ka tunnustus-avaldus – teisipäeva hommikuks olid linna olulisemad tänavad korralikult puhastatud ja sõidetavad. Isegi Merivälja tänavad olid puhtaks lükatud. Suur tänu selle eest teehooldajatele.

Jüri Lass, Tallinna elanik