Arhitektuuribüroos Ruum ja Maastik küpseb Snelli tiigi ümbrust hõlmav detailplaneering, mille abusel parandatakse vaba aja veetmise võimalust.

Detailplaneeringu tellijaks on Tallinn, praeguseks on valminud selle algatamiseelne eskiis. Linnavalitsuse kõneisiku Toomas Pirni sõnul on eesmärk ehitusõiguse määramine, piirkonna arendamine uute parkimisvõimaluste loomise ning tava- ja kergliiklust puudutavate probleemide lahendamise kaudu. Peale selle käsitleb planeering alal heakorra ja haljastuse suurendamist ning tehnovõrkude väljaehitamist, samuti maakorralduslike küsimuste lahendamist.

„Toompark koos Tornide väljaku ja Skoone bastioniga ning Lindamäe, Hirvepargi ja Harjumäega moodustavad ühtse rekreatsiooniala, kuhu on oluline luua vaba aja veetmise lisavõimalusi, et vanalinna ümbritseva rohevööndi haljasalad oleksid aasta ringi aktiivsemalt kasutuses ja seega turvalisemad,” selgitas Pirn planeeringu tagamaid, märkides, et alale kavandatakse ka mõningaid uusi hooneid.

„Snelli tiigi ääres asuv amortiseerunud ja Toompea nõlvale sobimatu paviljon asendatakse nüüdisaegse pargihoonega, kuhu rajataks väikene kohvik ning ruumid uisu- ja paadilaenutuse tarbeks.” Pirn tõdes, et uute hoonete ehitusmaksumus selgub pärast detailplaneeringu kehtestamist ja ehitusprojektide koostamist.

Tunnel Falgi tee alla

Spetsiaalselt detailplaneeringute ja haljastusprojektide koostamisele keskendunud väikeettevõtte Ruum ja Maastik arhitekt Maarja Zingel lisas, et olemasoleva puidust kuuri asemele kavandatav kohvik oleks vaid ühekorruseline. „Selle suuruseks oleks 160 ruutmeetrit ja see jääks sama kõrgeks, kui on praegune kuur,” märkis ta. Kohviku lähedale ehitatakse teinegi hoone, millest saab arhitekti sõnul pargi teenindamiseks mõeldud abihoone. Falgi tee äärde moodustatakse omakorda lisakrunt parkimise tarbeks.

Planeeringuga näidatakse kätte ka võimaliku käigutunneli asukoht Falgi tee alt.

Snelli tiik üllatas ujutusega

•• Mullu detsembris tõusis Snelli tiik suure lumesaju järel sulavee tõttu üle kallaste ja ujutas kohati üle kõnniteed ja ümbritses tänavavalgustuse poste.

•• Kesklinna valitsuse avalike suhete nõuniku Madis Salumi sõnul suudab 1975. aastal rajatud äravoolutorustik tavasademete hulga korral ülearuse vee ära juhtida, kuid veidigi suurema saju korral võtab veetaseme normaliseerumine aega.