“Õnneks on praegu sügis, aga kui oleks kevad, peaksime haiguse levikut Eestisse rohkem kartma, kuid praegu liiguvad rändlinnud õnneks teises suunas,” ütles veterinaar- ja toidu-ameti peadirektor Ago Pärtel. “Kevadeks võib olukord muutuda, kui haigusjuhtumid suudetakse lokaliseerida, millele ka Euroopa Komisjon on lubanud kaasa aidata.”

Pärtel meenutas, et Venemaal mullu avastatud haigusjuhtumid õnnestus lokaliseerida ning sama üritatakse nüüd ka Türgis ja Rumeenias.

Linnufarmi ei maksa minna

Pärteli sõnul ei ole Rumeenias kardetud väga ohtliku tüvega linnugripi lõplikud proovid veel selged. “Pigem arvatakse kliinilise pildi järgi, et tegu siiski polnud ohtliku tüvega haigusega,” lausus Pärtel. “Türgi juhtum on tõestust leidnud, kuid Rumeenia kohta lõplikke vastuseid veel pole.”

“Üheski siiani Rumeenias tehtud viroloogilises analüüsis pole tuvastanud linnugripiviiruse olemasolu,“ ütles Euroopa Komisjoni pressiesindaja Philip Tod. “Iga päev, mis möödub, kinnitab meile, et Rumeenias pole linnugrippi.“

Pärteli sõnul ei tooda Eestisse ei Türgist ega ka Rumeeniast loomseid toiduaineid, mistõttu pole põhjust karta haiguse levikut toiduainete kaudu. Samas on veterinaar- ja toiduamet palunud maksu- ja tolliametil kontrollida reisijate pagasit piiril ja ka lennujaamas senisest tähelepanelikumalt. Türki või Rumeeniasse-Bulgaariasse reisivatel inimestel soovitab veterinaar- ja toiduamet hoiduda seal farmides käimast. “Turismireisil seda vaevalt ette tulebki, aga naastes neist riikidest ei tohiks 48 tunni jooksul ka Eestis farmidesse minna,” lausus Pärtel. Ta lisas, et kindlasti ei peaks arvama nii, et farmides töötavad inimesed ei tohiks Eestist linnugripiohuga riikidesse reisida.

Linnugrippi puudutav info liigub Euroopa Liidu kanaleid pidi väga kiiresti. Eesti veterinaar- ja toiduamet uurib igaks juhuks munakanade tootmiskarju ning muna- ja lihakanade sugukarja linde ja oktoobris-novembris kogutakse uurimiseks proove sajalt metslinnult.

Euroliit teatas eile, et pikendab linnuliha ja sulgede Türgist importimise keeldu järgmise aasta aprillini. Türgis tuvastati linnugripipuhang nädalavahetusel.

Reedel peaks selguma, kas Türgi linnugripp on kõige ohtlikumast, H5N1-tüvest.

Türgi kalkunid, Rumeenia pardid

•• Alarmeerivaid, kuid seni veel õnneks kinnitamata teateid linnugripi astumisest Euroopa pinnale saabub Balkanilt. Türgis suri eelmisel nädalal farmitäis kalkuneid, proovid osutasid, et tegu on kurikuulsa viirusega H5N1.

•• Rumeenias suri nädalavahetusel 40 parti, kelle verest leiti “lenduva gripi” antikehi. Samas polnud kindel, et tegemist oli sama viirusetüvega mis Aasias. Bulgaariast leiti aga surnud rändlinde, kes võivad viirust edasi kanda.

•• Maailma tervishoiuorganisatsioon kardab, et kui linnugripp muteerub inimestele nakkavaks, võib ohvrite arv ulatuda 7 miljoni inimeseni.

•• Gripivaktsiini valmistatakse Euroopas viies riigis: Saksamaal, Hollandis, Itaalias, Prantsusmaal ja Suurbritannias. M.K.