Üks Eesti paremaid linnutundjaid Uku Paal loendas hiljuti Tartu lähedal Haaslava kalatiikidel asuvast kuldnokkade ööbimiskohast välja lendamas 48 000 kuldnokka. Nii palju kevadekuulutajaid pole korraga veel ühelgi meie linnuhuvilisel näha õnnestunud.

“Tegelikult arvan, et kuldnokkasid oli üle 50 000, aga osa keeldus põõsast välja ronimast ja neid ei saanud korralikult loendada,” märkis Paal rekordloendusest teatavas kirjas.

Kogenud linnuvaatleja Margus Ots, kes loendas aastaid tagasi Tartus Anne kanali lähedal olnud ööbimiskogumis ühe õhtuga kokku ligemale 32 000 kuldnokka, sõnas, et nende lindude pesitsusaeg on juba läbi ning suvel kogunevadki nad suurtesse parvedesse.

“Ööbima kogunevad nad aga aastate jooksul välja kujunenud kindlatesse kohtadesse, üldiselt mõne järve kaldal kasvavasse võsastikku või roostikku,” selgitas Ots. “Sellist vaatepilti, et kõik kuldnokad korraga õhus oleksid, ei näe. Linnud tulevad ja lahkuvad ööbimispaigast toitu otsima väiksemates puntides, mille suurus võib küündida kõige rohkem mõne tuhande tiivuliseni.”

Just sel moel ongi võimalik  mõne tunniga kokku lugeda kümneid tuhandeid linde.