Pühapäeval toimunud 24 tunni pikkusel linnuvaatlusretkel loendas kolmeliikmeline ornitoloogide meeskond Lääne-Eestis 194 linnuliiki ja purustas selle tulemusega vaid aasta püsinud Eesti vaatlusrekordi.

“Tegemist on Euroopa teise tulemusega. Vaid hispaanlased, kes kohtasid tänavu ööpäevaga 217 liiki, on meist paremad,” rääkis kogu ööpäeva ühest kohast teise kihutades autoroolis istunud ornitoloog Margus Ots, kes jahtis rekordit koos Uku Paali ja Ranno Puumetsaga. “Südaööst südaööni tuli sõidukilomeetreid kokku 625.”

Linnuvaatlejate hulgas aukartust äratava tulemusega maha saanud mehed alustasid vaatlusretke Matsalu lahe lähedalt Rõudest ning edasi kulges tee kuni Kablini Pärnumaal läbi Lääne-Eesti paremate linnualade.

“Kõige haruldasema linnuliigina kohtasime Pärnumaal Tõhela järve ääres valgetiib-viirest, kes oli sinna eksikülalisena sattunud,” märkis Ots. “Samas päris tavalistest liikidest jäid nägemata näiteks raudkull, sabatihane ja rüüt.”

Ööpäevase vaatlusretke reeglite kohaselt läksid kirja vaid need suleliste liigid, keda nägi või kuulis enamik meeskonnast.

Euroopa rekordit ei löö

Mai lõppu peavad ornitoloogid parimaks ööpäevase linnuvaatluse korraldamiseks, kuna siis on samahästi kui kõik rändlinnud juba kohale jõudnud ning mõned üksikud Arktikas pesitsejad on veel kohal.

Uut Euroopa rekordit pole Otsa sõnul võimalik Eestis ületada isegi mitte teoreetiliselt. “Ülimalt hea õnne korral on Eestis võimalik 24 tunni jooksul kokku saada kuni 205 liiki – see tähendab, et Euroopa rekordiks oleks vaja kohata enam kui kümmet superharuldast eksikülalist,” osutas Ots.

Uus linnuliik Eestis: stepi-pääsujooksur

•• Eile hommikul, kui 24 tunni vaatlusrekordi püstitajad olid vaevu virgunud, tuli meestele Põlvamaal asuvalt Räpina poldrilt teade linnuliigist, keda polnud veel keegi Eestis kohanud. Meestel ei jäänud muud üle, kui põrutada kohe üliharuldast külalist vaatama.

•• “Tegemist oli stepi-pääsujooksuriga, keda nägid Soome linnuvaatlejad,” rääkis Margus Ots, märkides, et sellega kasvas Eestis kohatud linnuliikide koguarv 366-ni. “Kui meie kohale jõudsime, nägime lisaks stepi-pääsujooksurile veel kahte habeviirest, keda on meil varem vaid neli korda nähtud. Selliste kuumalainete puhul on tavaline, et nad siia satuvad.”