Rahanduskomisjon sai riigikogult lisaeelarvega seotud muutmiseelnõule 43 muudatusettepanekut, komisjon koostas 12.

Käibemaksu tõusu ei toetatud

Komisjon otsustas käibemaksu tõusu 18%-lt 20-le mitte toetada, kuid see küsimus läheb ilmselt veel riigikogule otsustada.

„Vaadake, alternatiivid käibemaksu tõusule olid tegelikult veel valusamad,“ selgitas rahanduskomisjoni esimees Taavi Rõivas.

„Kui me räägime siin tulumaksu tõusust, mille esitasid nii Keskerakonna fraktsiooni eelnõu kui ka sotsiaaldemokraatide eelnõu pisut erinevas sõnastuses, samamoodi jättis komisjon need arvestamata või ei toetanud, siis need mõjutavad absoluutselt iga inimest, kes töötab, ja nendel puudub igasugune võimalus sellest maksust kuidagi pääseda. See võetakse automaatselt tuludelt ära ja nii jääb.

Käibemaksu puhul kindlasti teatud võimalused seda reguleerida, oma tarbimist reguleerida tekivad. Loomulikult ei ole ka see käibemaksu tõus kellelegi meeltmööda, kes meist ikka tahaks suuremaid makse maksta. Aga täna on valikud sellised, nagu ma kirjeldasin, need valikud on rasked ja käibemaksutõusu muudatust me peame ka ikkagi vaatama selles kontekstis, mis olid alternatiivid. Mina väidan, et alternatiivid olid tegelikult inimeste jaoks veel ebaõiglasemad.“

Tõuseb kütuseaktsiis

„Sigarettide puhul tegime otsuse lubada sigarettide müüki erandkorras kuni 1,7% maksumärgist kõrgema hinnaga – see tuleneb käibemaksu muudatustest,“ selgitas Rõivas.

Kütuseaktsiise otsustas komisjon tõsta rohkem, kui valitsus ette pani – ligikaudu 10%.

Pliivaba bensiini aktsiisimäär tõuseb 6228 kroonini tuhande liitri pliivaba bensiini kohta, mis teeb aktsiisimäära tõusuks 10,8%. Diislikütuse aktsiisimäär tõuseb 5787 kroonini tuhande liitri kohta, mis teeb tõusuks 12%. Eriotstarbelise diislikütuse ja kerge kütteõli aktsiisimäär tõuseb 1056 kroonini ja ka see teeb aktsiisimäära tõusuks 10%.

„Bensiini hind tõuseb tarbija jaoks koos käibemaksuga, arvestades käibemaksuks 18%, 72 senti, kui käibemaksu otsustame tõsta 20%-ni, mis on ka üks täna meie ees olevatest otsustest, siis sellevõrra pisut rohkem,“ rääkis Rõivas.

Diislikütuse hind tõuseb koos käibemaksuga 73 senti.

Täiendavalt tegi rahanduskomisjon muudatuse õppelaenudes, jättes lapsevanematele õiguse esitada 1. juulini taotlusi õppelaenu osaliseks hüvitamiseks.

Järgmise aasta algusest tõusevad mitmed keskkonnatasud ja muutub elektrituruseadus - hakkepuidu kasutamisel kaob 100 megavati piirang.

Arutelu kestis kolm tundi

Opositsioon esitas kahe ja poole tunni jooksul Taavi Rõivasele hulgaliselt küsimusi. Rahanduskomisjoni esimees kinnitas, et temal rohkem sahtlis muudatusettepanekuid peidus pole, kuid ei saa siiski lubada, et enne kolmandat lugemist seadusesse rohkem muudatusi ei tule.

Keskerakondlane Toivo Tootsen rääkis läbirääkimiste käigus riigikogu kõnepuldist, et kütuseaktsiisi tõstmisega ei tõuse ainult bensiini hind, vaid kerkivad ka leiva, piima ja kõikide kaupade hinnad.

Erakonnakaaslane Lembit Kaljuvee nimetas seadust läbimõtlematuks, tooreks ja koguni kuritegelikuks. Poliitiku sõnul ei mahu talle pähe, kuidas koalitsioon saab olla niivõrd loll ja alatu ning anda nii hävitav löök energeetikale ja keemiatööstusele.

Kolm tundi kestnud istung jäi ajapuudusel pooleli ning eelnõu teist lugemist jätkatakse homme.