Endisest rohkem oma tegevust kooskõlastanud tivoli uute õnnetuste vältimiseks mingeid lisameetmeid kasutusele ei võta.

Eile keskpäeval vaatasid Põhja prefektuuri ja päästeameti esindajad, Tallinna linnasekretär Toomas Sepp, Tallinna Kesklinna vanem Marek Jürgenson ning Tallinna vanalinna päevade peakorraldaja Dein-Tom Tõnsing üle tivoli atraktsioonid. Lõpliku nõusoleku lõbustuspargi avamiseks annavad ametnikud siis, kui atraktsioonid on püsti.

Tivoli karussellide tehnilise poole eest vastutava Håkan Skoghi sõnul pingutavad ametivõimud kontrollkäikudega üle.

“Ega me pärast Rakveres juhtunut midagi rohkem või teistmoodi tööd ei tee kui varem. Ainult seletamist, kuidas me midagi teeme, on mitu korda rohkem. Oleme juba 12 aastat samamoodi töötanud ning kogu kontrollsüsteem on maganud ega pole meie vastu huvi tundnud. Nüüd aga jääb 24 tunnist väheks, et kõik ametnikud saaksid näidata, kui tublid kontrollijad nad on,” on mees nördinud.

Tehnilise järelevalve inspektsiooni töötaja Kaimar Eilo sõnul on inspektsioon tavaliselt iga hooaja alguseks atraktsioonid üle vaadanud. “Alates 2003. aastast oleme läbi käinud kõik Eestis aina vähemaks jäänud lõbustuspargid. Sellel aastal me kahjuks õigel ajal ei jõudnud, enne toimus see Rakvere tragöödia,” seletas ta.

Eilo kinnitusel ei saa inspektsioon teha ettekirjutusi seisvatele masinatele. “See on umbes sama, nagu politsei ei saa trahvida lubadeta autoomanikku, kelle sõiduk seisab garaaÏis,” lausus ta.

Lapsed ei heitu

13-aastane Marten Kundla teab, mis Rakveres juhtus, kuid läheks tivolisse siiski hea meelega. “Ma ei karda, et midagi enam juhtub,” ütles poiss. “Arvan, et nüüd kontrollitakse karusselle paremini. Teist põnevamat lõbustusparki Eestis ju polegi, ainult ma ei usu, et ema mind sinna laseb.”

Teise poisi, mudilaseeas Markuse emal Annika Juursool pole midagi selle vastu, et pojaga lõbustusparki minna. “Ega me neil suurtel karussellidel ei käigi, neid me kardame. Aga autodega atraktsioonidel on Markus alati kindel klient,” rääkis naine.

Lisaks linnaametitele on Tivoli Tuur saanud Tallinnas tegutsemiseks kooskõlastuse politseilt, päästeametilt ja tehnilise järelevalve inspektsioonilt. Lõbustuspark pidi avatama juba eile, kuid Sillamäelt lahkumise viivituse tõttu avab uksed täna kell 12.