Reedel andis Avatud Eesti Fond (AEF) oma 18. tegevusaastat tähistaval üritusel 2008. aasta Koosmeele auhinna üle ka Eesti Päevalehele kaastööd tegevale vabakutselisele ajakirjanikule Ahto Lobjakale ning Raadio 4 saatejuhile Ivan Makarovile.

Fondi teatel tähtsustab selle aasta Koosmeele auhind kultuuridevahelise dialoogi arendamist Eestis ja Eesti lõimimist teiste riikidega.

AEF-i juhataja Mall Hellami sõnul on Lobjakas ja Makarov vahendanud rahvale “teise poole sõnumeid köitvalt ja põhjalikult”. “Selleks et arutleda ja kahekõnet pidada, peame olema hästi informeeritud, ükskõik kas räägime EL-i või vene kogukonnaga seotud teemadel,” ütles ta.

Suur tunnustus

Ahto Lobjakas, raadiole Vaba Euroopa ja ka Eesti Päevalehele olulisi kommentaare ja kaastöid egev ajakirjanik, ütles autasu kohta, et tema jaoks on tegemist väga suure tunnustusega ja selle saamine oli talle üllatus. “Üllatus ongi see, et provokatiivsus võib osutuda mõistetuks,” lausus ta.

Lobjakas tsiteeris auhinna kätteandmisel ka AEF-i juhatajat, kes oli selgitanud, et ainult Eesti mätta otsast ei saa kõiki teemasid vaadata. “Oluline on mätaste paljusus; arusaamine, et tõdesid võib olla mitu,” ütles Lobjakas.

Koosmeele auhinna lõi Avatud Eesti Fond 1997. aastal eesmärgiga avaldada lugupidamist inimestele, kelle panus on mõjutanud avatud ühiskonna arengut Eestis.

Koosmeele auhinna saajad kuulutatakse välja igal aastal Avatud Eesti Fondi sünnipäeval. 2007. aastal määrati fondi Koosmeele auhind õiguskantsler Allar Jõksile ning postuumselt Ülle Aaskivile.