Paljudest analüüsidest reageeris salmonelloosile positiivselt just supikana, rääkis Harjumaa veterinaarkeskuse juhataja Vladimir Vahesaar Päevaleht Online´ile. Varem võeti proove ka munadest ja värskest salatist, kuid neist salmonellapisikut ei leitud.

Vahesaare sõnul on veterinaar- ja toiduameti ametnikud juba ühendust võtnud ka kana maaletooja AS-ga Maag, kellele tehti ettekirjutus toote tagasikutsumise kohta.

Lisaks on hoiatatud ka kõiki Euroopa Liidu liikmesriike.

Leedust pärit kanaliha edaspidi siiski kartma pea, kuna Vahesaare kinnitusel on tegu tunnustatud ettevõttega, kes ilmselt ka ise probleemi suurema tähelepanu alla võtab. „Loodetavasti on tegu üksikjuhtumiga,“ lisas Vahesaar.

Allesjäänud liha hävitatakse või saadetakse tagasi

Tavatarbija ei pea hetkel poes müüdava kanaliha pärast muret tundma, kuna AS Maag Grupi turundusjuht Tuuli Mathiseni sõnul ei olnud Loo lasteaeda jõudnud liha näol tegu jaetarbijale mõeldud kaubaga.

„Saime ka ise ajakirjanike vahendusel asjast teada,“ selgitas Mathisen Päevaleht Online´ile ning lisas, et nüüdseks on ettevõte kätte saanud ka veterinaar- ja toiduameti ettekirjutuse.

Mathiseni sõnul on firma kõiki osapooli olukorrast teavitanud ning ka kauba tagasi kutsunud, kuid suure tõenäosusega ei ole kuskil enam tooteid alles, kuna partii läks välja juba märtsi alguses.

Partii suuruseks oli esialgu viis tonni, millest praegu on Maag Grupi valduses veel umbes 700 kg. Maagi ladudes olev liha pandi igaks juhuks kõrvale juba eelmisel nädalal. Mathisen ei osanud esialgu veel öelda, kas allesjäänud kanaliha hävitatakse või saadetakse Leetu tagasi.

„Teeme täpselt nii nagu nõuded ette näevad,“ selgitas ta.

Tervisekaitseinspektsiooni andmetel nakatus Harjumaal Loo lasteaias salmonelloosi 74 last ja neli lasteaiatöötajat. Haiglaravi vajas neli last.