Looduskaitsekeskuse Saare regiooni direktor Tõnu Talvi ütles Oma Saarele, et eesmärk on päästa Vilsandile omased rannaniidud ja loopealsed, mis praegu on enamikus halvas seisus. 
Vilsandi pärandkooslustel karjatamiseks on looduskaitsekeskus sõlminud kokkuleppe maakonna suurima lambakasvatusettevõttega Saaremaa Ökoküla AS, kes on vajadusel valmis saarele tooma ka neljakohalise arvu lambaid.

Tõnu Talvi sõnul käivad praegu läbirääkimised Vilsandi maaomanikega, et saada lammaste karjatamiseks nõusolek. “Tuleb jälgida, et karjaaed ei segaks liiklemist ega kellegi privaatsust, kuid omaks samas looduskaitselist efekti,” rääkis Talvi. “Loodan, et enamiku tuumalade omanikud on nõus, kuna nende maastikuline vaade taastatakse ja maa väärtus tõuseb,” lisas ta.
Tõnu Talvi sõnul vajab Vilsandil kariloomi sadu hektareid maid, mis eeldab ka karjamaadele sadu lambaid. 

Talvi selgitas, et karjatamise tulemusel taastub kinnikasvanud rannaniitudel madalmurusus, mis loob erinevatele lindudele pesitsemistingimused. Loopealsetel taastab lammas Saaremaal rannikualale omased avarad ja unikaalse taimestikuga niidud, kuhu seejärel leiavad tagasitee mitmesugused putukad ja linnuliigid. Inimese jaoks on oluline ennekõike maastikuline efekt, karjatamise tulemusel peaks taastuma ka näiteks Vilsandi küla merevaade.