Keskkonnainspektsiooni avalike suhete nõunik Leili Tuul ütles, et inspektsioon sai kaebuse endise suurettevõtte Eesti Fosforiit tööstuskompleksi juures asuvast sinakat värvi kemikaalihunniku kohta juba mullu. „Inspektorid võtsid proovid, et kindlaks teha, millise ainega on tegemist ja kas see on keskkonnale ohtlik. Proovid näitasid, et on tegemist keskkonnale ohtliku ainega, kuna see tundmatu kemikaal sisaldab vaseühendeid,“ rääkis Tuul.

Keskkonnauuringute keskuse uuringu andmetel on Maardus Põhjaranna tee ja Lao tänavat ühendava tee äärde ebaseaduslikult vaseühenditest tulvil segu maha kallatud pea kolmesajale ruutmeetrile.

Vaseühendite tase selles jäätmehunnikus aga ületab kordades praegu kehtivaid piirnome. Nii võib elurajoonides vaseühendeid ühes proovis olla kuni 150 ja tööstuspiirkondades 500 milligrammi kilogrammi kohta. Ühes uurijate võetud proovis aga küündis vaseühendite tase enam kui 3500 milligrammini kilogrammi kohta.

Uuringu koostajad nendivad vastavas aktis, et saasta koristamisel tuleks eemaldada nii hiljuti maha kallatud jäätmehunnik kui selle all olev reostunud pinnas ehk siis ühtekokku ligi 800 tonni keskkonnaohtlikku kraami.

Tuul märkis, et kuna reostuse tekitajat ei ole õnnestunud inspektsioonil aasta jooksul kindlaks teha ja jäätmed asuvad riigimaal, on saastalasu koristamine Harjumaa keskkonnateenistuse õlul.

Töödeks korraldatud riigihanke maht ületab 1,9 miljonit krooni.