Teateid leitud hülgepoegadest on olnud Saaremaal, aga on võimalik, et neid leitakse ka mujal mere-äärsetes piirkondades, teatas looduskaitsekeskus Päevaleht Online'ile.

Paari nädala vanuseid valge karvastikuga hallhülge poegi on leitud sadamatest, lautrikohtadest ja lihtsalt mererannast.

LKK Saare regiooni direktor Tõnu Talvi ütles, et looduskaitsjad on Saaremaal viimase 10 päeva jooksul mitmel korral käinud väikeseid valgeid ja enda eest kurjalt seisvaid hülgepoegi merre tagasi viimas.

"Need, keda meie oleme käinud merre tagasi päästmas, on õnneks kõik elujõulised ja prisked olnud, nii et loodetavalt jöövad nad ellu," ütles Talvi.

Looduskaitsekeskus palub inimestel hülgepoegade leidmise korral neile mitte läheneda ega neid toita, ümber paigutada või neid muul viisil häirida.

Hülgepoegadest tuleb kindlasti eemal hoida nii lapsed kui kõik koduloomad ja hülgepoja leidmisest teatada Keskkonnainspektsiooni telefonile 1313, kust kõne suunatakse kohalikule looduskaitsekeskuse regioonile.

Hallhülged poegivad jäävabal talvel üksikutel rannikust kaugel meres asuvatel karidel ja laidudel ning seal poegimisperioodil valitsev hüljeste ebanormaalne paiknemistihedus, stressirikas keskkond ja konkurentsivõitlus põhjustavadki veel ema hoolt ja imetamist vajavate poegade hajumist ja sattumist inimese naabrusesse.