Lubamatu ja karistatav on jätta loom tundideks autosse või mõnda muusse suletud kohta, kus puudub võimalus varjuda kuumuse eest. Päikese mõjul muutub auto mõne hetkega väga kuumaks ja ka paokile jäetud aknast pole abi. Loomal hakkab halb, järgneb kuumarabandus ning see omakorda tingib teadvuse kaotamise.

Koeraomanikel tasub teada, et kerge kuumarabanduse vastu aitab, kui anda koerale külma vett juua ja kasta teda jaheda veega. Vajadusel tuleb kindlasti pöörduda veterinaararsti poole. Koera ujutamine on soovitatav, kuid eelnevalt peab kontrollima, kas veekogus on koerte ujutamine lubatud. Ei tohi lasta ujuda ega juua veekogust, milles on sinivetikaid. Rohkem teavet, kuidas koeraga suvel käituda, leidub siit.

Samuti tuleb meeles pidada, et metsas või teedel liikudes ei tohi endast maha jätta toidu- või muid jäätmeid. Teedele jäetud toidujäätmed meelitavad ligi linde ning on olnud juhtumeid, kus lind on jäänud kinni kuumuse mõjul sulanud asfalti.

Kuna mitmete lindude järeltulijad alles hakkavad lahkuma pesadest, siis võib metsas kohata ka linnupoegi, kes esmapilgul tunduvad abi vajavat, kuid kes tegelikkuses on oma vanemate valvsa pilgu all. Sellisel juhul ei tohi linnupoega puudutada, vaid jälgida olukorda kaugemalt. Metsloomade ja -lindude osas oskab nõu anda ka Nigula Metsloomade Taastuskeskus Nigula looduskaitsealal.