Sageli ei ole loomad harjunud ootamatu müra ja valgusega ning aastavahetusega kaasneva ilutulestiku saabudes sattuvad loomad paanikasse ning võivad end vigastada või põgeneda omanike järelevalve alt, teatas ELS.

Aastavahetuseks peaksid loomaomanikud toimetama oma loomad – ka ketis olevad koerad – turvalisse kohta, kus ootamatut müra on vähem kosta ning kus paanikasse sattunud loom ei saa end vigastada ega pääse omaniku järelevalve alt välja. Vajadusel võiks konsulteerida eelnevalt ka loomaarstiga, kui on teada, et loom müra saabudes paanikasse satub.

Eesti loomakaitse seltsi aastatepikkune kogemus näitab, et mitmed loomade varjupaigad täituvad aasta algul tavapärasest rohkem selliste loomadega, kes on kodunt ära jooksnud.

Juhul, kui loomadel puudub mikrokiip või hästiloetav tätoveering, on loomaomanikel soovitatav oma koera ja kassi kaelarihmale kinnitada omaniku kontaktandmed, et ära jooksnud looma oleks kiirelt võimalik omanikuga kokku viia. Juhul kui loom jääb siiski aastavahetusega kadunuks, tuleks tema otsingutega alustada viivitamatult ning võtta seejuures ühendust ka lähima loomade varjupaigaga.

Eesti loomakaitse selts palub kõikidelt inimestelt mõistvat ning ettevaatliku suhtumist loomadesse, kes suunataju kaotanuna võivad liikuda ka sõiduteedel ning häirida liiklust.