Eesti loomakaitse seltsile (ELS) on laekunud mitmeid teateid ja küsimusi Veiko Õunpuu filmi „Püha Tõnu kiusamise” nende stseenide kohta, kus on näha surnud koeri.

Ühes stseenis ajab Tõnu autoga koera alla ning lohistab ta metsa, teises lõigus leiab peategelane oma koera kodust tapetuna ning tassib teda lumistel põldudel ja matab viimaks korjuse lume alla.

Mõnede vihjete järgi võeti filmi tegemiseks koerad varjupaigast ning hukati filmi tegemise eesmärgil. ELS saatis sellekohase pöördumise nii filmi tootjale, Eesti filmi sihtasutusele kui ka kultuuriministeeriumile.

„Nii ELS-i kui kodanike sooviks on saada infot selle kohta, kas filmi tegemiseks võeti koerad varjupaigast ja kui võeti, siis millisest ning kas varjupaik oli kõigest koertega seonduvatest eesmärkidest teadlik,” uuris ELS. „Samuti palume infot selle kohta, kuidas koeri filmi tegemise ajal peeti ja mis oli nende edasine saatus.”

Avariis hukkunud koer
Filmi produtsendi Katrin Kissa sõnul on sellised kahtlused absurdsed ning solvavad.

„Kui sa vaatad ühte filmi, kas sulle tundub, et kõik seal on täpselt nii nagu on või usud vahesse elu ja kunsti vahel?” küsis Kissa. „Sel juhul võiks ju küsida, et kas me kunsti nimel tapsime kaks naist, kas me kunsti nimel vägistasime kaksteist neitsit?”

„Minu jaoks on elementaarne, et ma teisele elusolendile kätt külge ei pane. Kui on inimesi, kelle jaoks see ei ole elementaarne, siis ma ei oska muud öelda, kui et antud filmi puhul pole seda tehtud,” ütles Kissa.

Tema sõnul on filmis kasutatud eluskoeri, kes olid võtteplatsil koos oma perenaistega ja juba eelnevalt väidetavalt maanteel autoõnnetuses hukkunud koera, kes hiljem varjupaiga poolt maeti.

Loomakaitsjatega on filmi tootjad olnud kirjavahetuses ja juhtum on positiivselt lahenenud.