Liiklusliini numbrile 14900 oodatakse teateid eelkõige selliste rikkumiste kohta, mis politsei otsest sekkumist ei vaja, nagu ohtlikud manöövrid, punase tule alt läbi sõitmine, liikluseeskirjade rikkumine ülekäiguradadel vms.

Liiklusliini idee autori, Tartu politseiosakonna ülemkomissar Indrek Koemetsa sõnul soovib politsei anda liiklusliiniga korralikele liiklejatele võimaluse ise liikluse turvalisemaks muutmisel osaleda. „Seni on liikluskontrolliga tegelenud politsei. Nüüd peavad liiklejad arvestama, et neil hoiavad silma peal ka teised liiklejad,” ütles Koemets.

Liiklusliinile tulnud teate põhjal võetakse liikluseeskirju rikkunud auto valdajaga telefonitsi ühendust ning talle antakse teada, et tema poolt toime pandud rikkumist on märgatud. Seejärel kantakse rikkumine ka politsei andmebaasi.

Politsei liiklusliin on uus vorm politsei „pehmeks” suhtlemiseks liikluses esinevate õigusrikkumiste ja muude häirivate tegurite põhjustajatega. Liiklusliiniga loodab politsei lahendada suure hulga vähemohtlikke liiklusrikkumisi, pakkudes rikkujatele alternatiivi menetluse ja karistuse kõrval.

„Soovime võimalikele õigusrikkujatele sisendada mõtet, et demokraatlikus ühiskonnas ei jää ükski vale tegu märkamata ja reaktsioonita,” selgitas korrakaitseosakonna politseidirektor Tiit Allik. Tema sõnul pole primaarne mitte karistus, vaid sellest olulisem on hoopis oma väära teo tunnistamine, mõistmine ja hukkamõistmine ning võimaliku kahju heastamine.

Liiklusliini on Lõuna politseiprefektuuri töötajad testinud alates veebruarikuust. „Testimisperiood näitas, et sõidukite omanikud võtsid telefoni teel saadud hoiatust päris tõsiselt. Üksikuid vaidlejaid ning keerutajaid ikka oli, kuid valdav osa oli pigem meeldivalt üllatunud, et politsei ei hakkagi kohe trahvi määrama,” ütles Indrek Koemets.

Politsei on arvestanud ka riskiga, et kellelgi võib tekkida soov näiteks kättemaksuks valeinfot anda. Et selliseid olukordi vältida, küsitakse kõigilt helistajatelt ka nende endi nimesid, anonüümseid vihjeid arvesse ei võeta. „Me fikseerime ka teabe edastaja andmed ja see, kui keegi teeb teist inimest kahjustavaid kõnesid, tuleb varem või hiljem nagunii välja,” kinnitas Tiit Allik.

Liiklusliin töötab vaid Lõuna politseiprefektuuri teeninduspiirkonnas asuvates maakondades (Jõgeva, Põlva, Tartu, Valga, Viljandi ja Võru). Liiklusliinile helistamine on paketipõhise hinnaga. Lisaks liiklusliini telefonile saab vihjeid liikluses toimunud rikkumiste kohta saata ka e-posti aadressile liiklus@louna.pol.ee