Fond laste jaoks, kellele vanemad on võlgu

• Fond laste jaoks, kellele vanemad on võlgu Riigikogu teisipäevase otsusega peaks lõpuks ometi hakkama lahenema olukord, kus kohustusest kõrvale hiilinud vanemad võlgnevad omaenda lastele kokku üle 10 miljoni euro elatisraha. Eestis kasvab üksikvanemaga u 56 000 last. Igal neljandal alaealiste lastega perel on üksikvanem. Valdavalt on see ema.

Nüüd on valitsuse asi luua elatisabi fond, mis võtaks üle seni emade õlule jäänud raha väljanõudmise. Kuidas see täpselt toimima hakkab, on loomulikult veel vara öelda. Ent arvestades, et isata kasvavaid lapsi on nii palju ja neist paljud ei saa oma lihaselt vanemalt sünnipäevakinkigi, rääkimata igakuisest toetusest, on täiesti loogiline ja tervitatav, et neid aitavad kõik Eesti inimesed solidaarselt. Ühtlasi tuleks rongaisad ja -emad lõpuks tõhusalt liistule võtta. Oma kohustuse eest peitu pugeda ei peaks olema normaalne.

Mariupoli pommitamine

• Mariupoli pommita- mine Nädal tagasi ärkas Musta mere äärne Ukraina linn Mariupol separatistide raketirünnaku peale. Elanike arvu poolest Tallinnaga umbkaudu samaväärses sadamalinnas kaotas elu mitukümmend inimest, rääkimata paljudest vigastatutest ja purustatud kodudest. ÜRO andis esmaspäeval rünnakule ühese hinnangu: tegu oli sõjakuriteoga.