17-tunnised kõnelused Ukraina presidendi Petro Porošenko, Vene presidendi Vladimir Putini (fotol), Saksa kantsleri Angela Merkeli ja Prantsusmaa presidendi François Hollande’i vahel peaksid tooma Ida-Ukrainasse relvarahu. Kui kaua seekordne lepe võiks pidada, on raske ennustada, aga loota tuleb parimat. Normandia nelik ise on tulemuste teemal mõõdukalt optimistlik, kuigi kõik möönavad, et see on alles algus teel läbimurdele. Paberile sai 13 meedet, mille hulgast ei leia sõnagi selle kohta, mis saab Krimmist. Võib vist järeldada, et sellega on nüüd kõik selge: Krimm ei ole enam läbirääkimiste teema. Nüüd jääb oodata, kas pelgalt Putini allkiri kokkulepitu kinnituseks toob kaasa ka sanktsioonide leevendamise Venemaale või julgeb Euroopa enne ära oodata ka Venemaa reaalsed tagasisammud. Kui ei, siis on Putin küll saanud kõik, mis tal vaja.

 

• Mängud taastuva energia tasudega Valimiste lähenemine on muutnud riigikogu töö suisa võimatuks. Näib, justkui oleks kokku lepitud, et siit edasi kuni valimisteni on igaüks iseenda eest. Sest kuidas muidu seletada mitut seadusandlikku praaki, aga ka mitu aastat ette valmistatud taastuva energia tasude eelnõu põhjalaskmist. Tarbijatele oleks muudatus toonud stabiilsemad kulud, kuna aga elektri hind on langenud, oleks osa poliitikute sõnul tulemus, et tootjad saavad veelgi suuremat toetust. Nii või teisiti on hulga vaeva läinud tühja ja arvata võib, et uus riigikogu selle teemaga tegelema ei tõtta. Tootjate lobi mõjub?

Orav languses

• Valitsusparteide langustrend Erakondade jaanuarikuised reitingud pakkusid suurima üllatuse sellega, et Reformierakonna ja sotside reiting on languses. Oravatele on 22% toetus kindlasti katastroofilähedane, see partei pole harjunud nii väikese arvuga. Hoopis ootamatu on aga sotside langus 16% peale. Kuna valimisteni on aega ülivähe, saab olema põnev näha, kuidas kumbki püüab veel olukorda parandada. Pole võimatu, et kuskilt lekib veel mõni skandaal. EKRE ja Vabaerakonna 6% toetus väljendab esialgu ehk inimeste protestimeelsust, kas nende poolt ka kabiinis hääl antakse, on juba kahtlasem.